ΔΙΑΖΥΓΙΟ - ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ;
1. Διαζύγιο κατ'αντιδικία
2. Διαζύγιο λόγω διετούς διάστασης
3. Συναινετικό Διαζύγιο
2. Διαζύγιο λόγω διετούς διάστασης
3. Συναινετικό Διαζύγιο
Ποιο απ'όλα να προτιμήσω;
Στο οικογενειακό δίκαιο προβλέπονται τρία είδη διαζυγίου.
1.Το διαζύγιο λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου ή ποιο γνωστό ως διαζύγιο με αντιδικία.Κλονιστικά γεγονότα του γάμου είναι εκείνα που πλήττουν το θεσμό του γάμου όπως η διγαμία ,η μοιχεία, η εγκατάλειψη, η επιβουλή της ζωής, η βάναυση συμπεριφορά ,οι ψυχικές παθήσεις ,κλπ Η αγωγή κατατίθεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
2.Το διαζύγιο λόγω διετούς διάσταση ή γνωστό με την μη σωστή ονομασία αυτόματο διαζύγιο .
Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να λύσει τον γάμο λόγω του αμάχητου τεκμηρίου της διάστασης των συζύγων για μια διετία, δηλαδή της φυσικής και ψυχικής απομάκρυνσης του ενός συζύγου από τον άλλο με την θέληση να μην έχουν πλέον κοινωνία βίου. Την συμπλήρωση της διετίας δεν εμποδίζουν οι μικρές διακοπές που γίνονται ως προσπάθεια αποκατάστασης των συζυγικών σχέσεων. Η αγωγή κατατίθεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
3.Το συναινετικό διαζύγιο .
Συναινετικό είναι το διαζύγιο που εκδίδεται όταν οι σύζυγοι συμφωνούν και υπογράφουν μια συμφωνία για τη λύση του γάμου τους, την ανάθεση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους την επικοινωνία με τον άλλο γονέα και τη διατροφή των παιδιών την οποία επικυρώνουν με πράξη την οποία υπογράφουν ενώπιον Συμβολαιογράφου.
Η επιλογή του διαζυγίου που θα προτιμήσουν οι σύζυγοι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι προσωπικές τους επιθυμίες, ο χρόνος που βρίσκονται σε διάσταση και ο τρόπος που αυτή αποδεικνύεται, αν έχουν ανήλικα τέκνα, η ποιότητα των σχέσεων τους, οι οικονομικές τους δυνατότητες κά.Ο ρόλος του δικηγόρου είναι να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις σχέσεις τους και να τους οδηγήσει στην επωφελέστερη, για εκείνους προσωπικά επιλογή, αφού μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία της υπόθεσης τους και κατόπιν συνάντησης με τον ή τους εντολείς του θα τους συμβουλεύσει σχετικά με το είδος του διαζυγίου που πρέπει να ακολουθήσουν κατ' αντιδικία, λόγω διετούς διάστασης ή συναινετικό διαζύγιο.
Η επιλογή του διαζυγίου που θα προτιμήσουν οι σύζυγοι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι προσωπικές τους επιθυμίες, ο χρόνος που βρίσκονται σε διάσταση και ο τρόπος που αυτή αποδεικνύεται, αν έχουν ανήλικα τέκνα, η ποιότητα των σχέσεων τους, οι οικονομικές τους δυνατότητες κά.Ο ρόλος του δικηγόρου είναι να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις σχέσεις τους και να τους οδηγήσει στην επωφελέστερη, για εκείνους προσωπικά επιλογή, αφού μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία της υπόθεσης τους και κατόπιν συνάντησης με τον ή τους εντολείς του θα τους συμβουλεύσει σχετικά με το είδος του διαζυγίου που πρέπει να ακολουθήσουν κατ' αντιδικία, λόγω διετούς διάστασης ή συναινετικό διαζύγιο.
ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όταν οι σύζυγοι συμφωνούν, μπορούν να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο θα συντάξουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους για τη λύση του γάμου τους, την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους, την επικοινωνία και τη διατροφή τους και να επικυρώσουν τη λύση του γάμου τους με την υπογραφή πράξης συναινετικής λύσεως του γάμου τους ενώπιον Συμβολαιογράφου στην οποία προσαρτάται και περιλαμβάνεται και το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό.
Ειδικότερα όταν οι σύζυγοι έχουν αποκτήσει ανήλικα παιδιά εκτός από την λύση του γάμου πρέπει να ρυθμίσουν με κοινή συμφωνία την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία με τον γονέα που δεν θα έχει την επιμέλεια καθώς και τη διατροφή τους .
Σκοπός του συναινετικού διαζυγίου είναι η ειρηνική αξιοπρεπής και πλέον οικονομικά συμφέρουσα λύση του γάμου των συζύγων η οποία εξασφαλίζει συγχρόνως και την ψυχική ισορροπία των παιδιών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ- ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΩ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΟΥ ;
Για την έναρξη της διαδικασίας συναινετικού διαζυγίου οι σύζυγοι χρειάζεται να προσκομίσουν στον δικηγόρο μόνο
1.ληξιαρχική πράξη γάμου και
2.πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
1.ληξιαρχική πράξη γάμου και
2.πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
3.Οι σύζυγοι χρειάζεται,στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου,να υπογράψουν μια συμφωνία για τη λύση του γάμου τους, για την επιμέλεια και την επικοινωνία του/των παιδιού/ων με τον γονέα που δεν θα έχει την επιμέλεια,εάν έχουν ανήλικα παιδιά και τον καθορισμό της διατροφής τους. Τις συμφωνίες αυτές συντάσσει ο δικηγόρος .
4.συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για την εκπροσώπηση τους από δικηγόρο.
Η πράξη συναινετικής λύσεως του γάμου υπογράφεται ενώπιον Συμβολαιογράφου στην οποία περιλαμβάνεται και προσαρτάται η συμφωνία των γονέων από τους συζύγους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ένα για κάθε πλευρά.
Η συμβολαιογραφική αυτή πράξη, εάν ο γάμος είναι θρησκευτικός, αφού γίνει η πνευματική λύση του γάμου και η έκδοση από τη Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο Ναός που τελέστηκε ο γάμος του διαζευκτηρίου ακολουθεί η καταχώρηση της στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Εάν ο γάμος είναι πολιτικός αρκεί η καταχώριση της συμβολαιογραφικής πράξης λύσεως του γάμου στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.
Οι σύζυγοι που θέλουν να χωρίσουν με συναινετικό διαζύγιο δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν στην διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου από κοινό αλλά από διαφορετικό δικηγόρο η κάθε πλευρά.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
ΔΙΑΖΥΓΙΟ–ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΤΕΓΗ-ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ –ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στα πλαίσια του διαζυγίου , εκτός από τη λύση του γάμου, προκύπτουν και διάφορα άλλα πρακτικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν . Η διευθέτηση των θεμάτων αυτών μπορεί να γίνει με συμφωνία των συζύγων, οι οποίοι ,στην περίπτωση αυτή, υπογράφουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν διαμορφώσει οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που τους εκπροσωπούν. Σε αντίθετη περίπτωση , όπου λόγω των μεταξύ τους διαφωνιών και ερίδων δεν μπορούν να καταλήξουν σε τέτοια συμφωνία, πρέπει να αποφασίσει για τα θέματα αυτά το Δικαστήριο μετά από αίτηση ή αγωγή ενός εκ των συζύγων . Τέτοια θέματα είναι α) η ρύθμιση της οικογενειακής στέγης ,β) η κατανομή των κινητών πραγμάτων μεταξύ των συζύγων γ)το θέμα της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους , δ) το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και δεν διαμένει με το τέκνο και τέλος ε) η διατροφή των ανηλίκων τέκνων τους . Ειδικότερα :
α)Ρύθμιση της οικογενειακής στέγης : Καθορίζεται από το Δικαστήριο ποιος θα συνεχίσει να μένει στη οικογενειακή κατοικία ακόμη και αν δεν είναι ιδιοκτήτης της για ορισμένο χρονικό διάστημα που κριθεί αναγκαίο.
β) Κατανομή των κινητών πραγμάτων μεταξύ των συζύγων. Μετά την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης δημιουργείται πρόβλημα ως προς τη χρήση των κινητών πραγμάτων, και ανήκουν, είτε στον ένα, είτε στον άλλο σύζυγο, αλλά χρησιμοποιούντο στη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης από αμφοτέρους τους συζύγους, ή, ενδεχομένως, από τον ένα μόνο. Για την κατανομή των κινητών πραγμάτων μεταξύ των συζύγων σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 1394 και 1395 ΑΚ.
Σύμφωνα με το άρθρο 1394 ΑΚ ,το οποίο αναφέρεται στα κινητά πράγματα, τα οποία ανήκουν στην κυριότητα του ενός συζύγου, αυτός δικαιούται να τα παραλάβει, εφόσον του ανήκουν, έστω και αν χρησιμοποιούντο αυτά στη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης από αμφοτέρους τους συζύγους, ή ακόμη και μόνο από τον άλλο σύζυγο.
Με τη διάταξη όμως του εδ. β του άρθρου 1394 ΑΚ θεσπίζεται ρητά υποχρέωση του κυρίου να παραχωρήσει στον μη κύριο σύζυγο τη χρήση ορισμένων κινητών πραγμάτων, τα οποία αποτελούν μέρος της οικοσκευής και τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη χωριστή του εγκατάσταση , αν αυτό επιβάλλουν οι περιστάσεις για λόγους επιείκειας .
γ) Γονική μέριμνα – επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων
δ)Δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί παρά μόνο με δικαστική απόφαση εάν η ανάγκη προστασίας του παιδιού το επιβάλλει όπως (π.χ. όταν ο γονέας είναι φρενοβλαβής ), αλλά να ρυθμισθεί η άσκησή του. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου, όπως είναι ο κίνδυνος απαγωγής του παιδιού από τον ασκούντα την επικοινωνία γονέα, είναι δυνατόν, μόνο με δικαστική απόφαση, να περιορισθεί το δικαίωμα επικοινωνίας ,ως προς τον τόπο επικοινωνίας, τον χρόνο της, την παρουσία τρίτων προσώπων κατά την διάρκειά της , και την παράδοση και παραλαβή του τέκνου μέσω τρίτου προσώπου λόγω των κακών σχέσεων των γονέων τους.
ε) Διατροφή των ανηλίκων τέκνων . Οι ανάγκες των ανήλικων παιδιών αφορούν τα έξοδα για την διαμονή τους , την μόρφωση τους ,την ένδυση και την λοιπή κοινωνική τους ζωή, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη απαραίτητη για την διαβίωση τους . Η συνεισφορά, δηλαδή η συμμετοχή του κάθε γονέα στις ανάγκες της οικογένειας και την διατροφή των παιδιών, καθορίζεται ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση. Το ποσό της διατροφής μπορεί να καθοριστεί με συμφωνία των γονέων αλλιώς αποφασίζει γι αυτό το Δικαστήριο κατά τις διατάξεις του άρθρου 681Β Κ.ΠολΔ, με την ειδική διαδικασία των άρθρων 666 επ. ( Διαδικασία Διατροφών )
- Αρμόδιο Δικαστήριο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο (ανεξάρτητα από το ύψος του αιτούμενου ποσού για όσες διαφορές αποτιμώνται σε χρήμα).
- ΔιαδικασίαΓίνεται κατάθεση δικογράφου αγωγής ορισμός ημερομηνίας δικασίμου και επίδοση με δικαστικό επιμελητή στον αντίδικο –εναγόμενο τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από τη συζήτηση της αγωγής και εάν ο εναγόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού ή αγνώστου διαμονής, εξήντα (60) ημέρες πριν από την συζήτηση (άρθρο 591 παρ. 1α Κ.Πολ.Δ).
- ‘Όταν ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενάγοντα (δηλαδή αυτού που ασκεί την αγωγή και που συνήθως είναι η μητέρα των παιδιών ) ζητά την ανάθεση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων πρέπει να επιδώσει την αγωγή ή να καταθέσει αντίγραφο στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, προκειμένου να διεξαχθεί κοινωνική έρευνα, βάσει του Ν. 2447/1996 και να λάβει από την άνω υπηρεσία σχετική βεβαίωση, την οποία προσκομίζει στο Δικαστήριο. Επίσης ο δικηγόρος της ενάγουσας, μετά από εξουσιοδότηση που του έχει δώσει ο πελάτης του, ζητά με σχετική ειδική αίτηση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ ή τον εργοδότη του εναγομένου , από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της περιφέρειας του εναγομένου , κατ' άρθρο 1445 Α.Κ, , παραγγελία προκειμένου να χορηγηθεί βεβαίωση για το ύψος των εισοδημάτων και των αποδοχών του, αντίστοιχα.
- Προκαταβολή εξόδων
Ο εναγόμενος όταν με την αγωγή ζητείται η καταβολή διατροφής οφείλει πριν τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα προκαταβλητέα έξοδα, που έχουν ορισθεί με την κατάθεση της αγωγής διατροφής αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση (μη καταβολής των προκαταβλητέων εξόδων) δικάζετε ερήμην, ακόμη και εάν παραστεί στο Δικαστήριο .
- Εκπροσώπηση ανηλίκων τέκνων
Επειδή τα ανήλικα δεν έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στο Δικαστήριο με το δικό τους όνομα, εκπροσωπούνται σ' αυτό από τους γονείς τους, οι οποίοι ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα του προσώπου του. Στην περίπτωση που έχει διακοπεί η συμβίωση των γονέων και το τέκνο έχει αξίωση διατροφής κατά του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του προσώπου του,(και είναι συνήθως ο πατέρας) την αξίωση ασκεί εκείνος που έχει την επιμέλεια ,που δεν είναι άλλη συνήθως από η μητέρα . Μετά την ενηλικίωσή τους, τα παιδιά καθίσταται ικανά για κάθε δικαιοπραξία, οπότε και παρίστανται τα ίδια στο Δικαστήριο .
Ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής διατροφής από δικαιοπραξία ρυθμίζεται από το άρθρο1496ΑΚ, εφόσον δεν προκύπτει κάτι άλλο από την κοινή συμφωνία των συζύγων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ
Εκτός από το ανήλικο τέκνο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486 § 1 και 1489 § 2 ΑΚ ,δικαίωμα διατροφής έχει απένταντι στους γονείς του και το ενήλικο τέκνο την οποία ασκεί με αγωγή στο όνομα του .
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
Να μην μπορεί να αυτοδιατραφεί από την περιουσία του και από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες, ενόψει των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσης του. Δηλαδή έλλειψη επαρκών περιουσιακών στοιχείων ή αδυναμία του να μετέλθει κατάλληλη εργασία
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει , όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή καθώς και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευση του.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ
Είναι εκείνος που ενόψει των αναγκών της εκπαίδευσης του, δεν
μπορεί να μετέλθει κατάλληλη εργασία, που να επιτρέπει την απρόσκοπτη
συνέχιση των σπουδών του. Οι ανάγκες της εκπαίδευσης εξαρτώνται από τις λοιπές βιοτικές συνθήκες του δικαιούχου. Ως εκπαίδευση νοείται όχι μόνο η κατώτερη, αλλά και η μέση γενικά εκπαίδευση και η ανώτερη ή ανώτατη.Λαμβάνονται δε προς τούτο υπόψη οι επιδόσεις του δικαιούχου, δηλαδή η ικανότητα του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ορισμένου βαθμού και επιπέδου σπουδών.
ΥΠΟΧΡΕΟΙ
Είναι και οι δύο γονείς του, κάθε ένας από τους οποίους είναι υποχρεωμένος να καλύψει ένα ποσοστό από τις ανάγκες του τέκνου του, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του, δηλαδή ανάλογα με τα εισοδήματα ή τους πόρους του ή την περιουσία του .
____________________________________________________________________