Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου .
Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη.

Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι υπογράφουν την έκθεση παραίτησης από τα ένδικα μέσα που συντάσσεται από τον γραμματέα.  Εν συνεχεία εκδίδεται, κατόπιν αιτήσεως από τον ίδιο γραμματέα   και πιστοποιητικό τελεσιδικίας της απόφασης .

Στην δεύτερη περίπτωση που οι σύζυγοι διαφωνούν και γίνεται επίδοση της απόφασης με δικαστικό επιμελητή,το πιστοποιητικό τελεσιδικίας εκδίδεται μετά την παρέλευση 7 μηνών από την επίδοση ,με την προσκόμιση ενώπιον του γραμματέα της εκθέσεως επιδόσεως της απόφασης .
Οι διάδικοι εφόσον έχουν χορηγήσει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο στο δικηγόρο τους αυτός μπορεί να εκπροσωπήσει τον εντολέα του χωρίς την παρουσία του ιδίου του/της  συζύγου.
Απαραίτητα έγγραφα για να γίνει η παραίτηση από τα ένδικα μέσα είναι
1. Επίσημο αντίγραφο της απόφασης διαζυγίου
2.Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο που να περιλαμβάνει και εντολή για παραίτηση από τα ένδικα μέσα ή
3.Σε περίπτωση αυτοπρόσωπης εμφάνισης των συζύγων να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.
4. Αίτηση συμπληρωμένη για την έκδοση πιστοποιητικού τελεσιδικίας.
 5. Έκθεση επιδόσεως της απόφασης στον άλλο σύζυγο στην περίπτωση που η απόφαση γίνεται αμετάκλητη χωρίς παραίτηση από ένδικα μέσα αλλά με την πάροδο του χρόνου ασκήσεως των ενδίκων μέσων.
Για τα νέα συναινετικά διαζύγια που γίνονται πλέον ενώπιον Συμβολαιογράφου δεν απαιτείται πλέον παραίτηση από τα ένδικα μέσα στο δικαστήριο.

Εάν  ο γάμος είναι θρησκευτικός για όλα τα διαζύγια συναινετικά και με αντιδικία  χρειάζεται επιπλέον και υποβολή αίτησης προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να διατάξει την πνευματική λύση του γάμου .Η αίτηση συνοδεύεται από
α. Επίσημο αντίγραφο της απόφασης διαζυγίου ή της πράξης συναινετικής λύσης του γάμου
β. Επίσημο αντίγραφο της έκθεσης παραίτησης από τα ένδικα μέσα ή της έκθεσης επίδοσης της απόφασης ( μόνο σε διαζύγιο με αντιδικία)
γ. Πιστοποιητικό της Γραμματείας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση περί τελεσιδικίας της απόφασης ( μόνο σε διαζύγιο με αντιδικία.
Ο Εισαγγελέας δίνει εντολή προς την αρμόδια Μητρόπολη στην οποία υπάγεται ο ναός που τελέστηκε ο γάμος,να προχωρήσει στην πνευματική λύση του γάμου .

Εν συνεχεία το σύνολο των άνω εγγράφων ο ένας εκ των συζύγων προσκομίζει στην αρμόδια Μητρόπολη μαζί με τα ανάλογα παράβολα από δημόσιο ταμείο οπότε λαμβάνει το διαζευκτήριο,καθώς και επικυρωμένα αντίγραφα των κατατεθέντων εγγράφων προκειμένου να τα προσκομίσει στο αρμόδιο Ληξιαρχείο που εξέδωσε την ληξιαρχική πράξη του γάμου προκειμένου στο περιθώριο της να τεθεί σφραγίδα από την οποία θα προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος γάμος έχει λυθεί .
Σε περίπτωση που ο γάμος είναι πολιτικός το στάδιο της αίτησης προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και της μητρόπολης παραλείπονται .

Τόσο για τον θρησκευτικό όσο και για τον πολιτικό γάμο χρειάζεται καταχώρηση της λύσης στο αρμόδιο ληξιαρχείο .
Η καταχώρηση της λύσης του γάμου στο Ληξιαρχείο πρέπει να γίνει μέσα σε 30 ημέρες το αργότερο  από τότε που η απόφαση έγινε αμετάκλητη . Σε περίπτωση καθυστέρησης από 30 έως 120 ημέρες απαιτείται παράβολο χαρτοσήμου 4,50 ευρώ + +20% υπέρ Ο.Γ.Α. = 5.40 ευρώ πραγματικής αξίας-
Μετά τις 120 ημέρες το παράβολο είναι 13,00 ευρώ +20% υπέρ Ο.Γ.Α. = 15.60 ευρώ πραγματικής αξίας.
Τα παραπάνω πρόστιμα δεν ισχύον στην περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου στο συμβολαιογράφο.


Μετά την ολοκλήρωση των άνω διαδικασιών ο γάμος έχει λυθεί και καταχωρηθεί νομίμως στις αρμόδιες υπηρεσίες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις