Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαμεσολάβηση -Εμπορική Διαμεσολάβηση-Οικογενειακή Διαμεσολάβηση




ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 

Η διαμεσολάβηση είναι μια μια εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης αστικών και εμπορικών υποθέσεων που διέπεται από το Ν. 4640/2019 και σας παρέχει τη δυνατότητα να επιλύσετε τις διαφορές σας γρήγορα, οικονομικά και ειρηνικά. Η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία στην οποία παρίστανται τα μέρη με τους δικηγόρους τους και με την εξειδικευμένη βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή, αναζητούν αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς λύσεις, οι οποίες αποτυπώνονται σε νομικά δεσμευτική συμφωνία το πρακτικό διαμεσολάβησης . 
Η Παναγιώτα Λουκάκου είναι εταίρος της Εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

______________________________________________________

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 


Η Παναγιώτα Λουκάκου με την ιδιότητα της Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της ομάδας επικοινωνίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών ΟΠΕΜΕΔ έχει αρθρογραφήσει με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Διαβάστε τα άρθρα :

Διαμεσολάβηση: Τι διαφορετικό κάνει ο Διαμεσολαβητής από το δικηγόρο;

Ο ρόλος του Διαμεσολαβητή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας

Οδηγίες προς Δικηγόρους: Τι πρέπει να κάνετε όταν σας καλέσει Διαμεσολαβητής

Διαμεσολάβηση: Η θετική εμπειρία των δικηγόρων που την εμπιστεύτηκαν

Γρήγορη επίλυση εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα με Διαμεσολάβηση

Πως θα συζητηθούν οι διαφωνίες μας στη Διαμεσολάβηση;

Διαμεσολάβηση εξ αποστάσεως: Συνεδρίες Διαμεσολάβησης με τηλεδιάσκεψη

Διαμεσολάβηση: Βέλτιστη πρακτική και στις διεθνείς οικογενειακές υποθέσεις απαγωγής

Διαμεσολάβηση – Η μόνη συνολική λύση σε όλες συνέπειες μιας σύγκρουσης

Πότε ο δικηγόρος παρέχει καλές υπηρεσίες στη Διαμεσολάβηση και πότε εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας; https://www.opemed.gr/?p=4784

Η συμμετοχή του Δικηγόρου στη Διαμεσολάβηση

Διαμεσολάβηση: η σύγχρονη λύση στις διαφορές από την προσβολή εμπορικού σήματος

Η Διαμεσολάβηση αποτελεί την οικονομικότερη λύση ή επιβάρυνση για τους πολίτες;

Επιλέγω Διαμεσολάβηση γιατί θα μου δοθεί η ευκαιρία να με ακούσουν https://www.opemed.gr/?p=4737

Πως η Διαμεσολάβηση προσφέρει λύση στη ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με το παιδί του

Η Διαμεσολάβηση προσφέρει λύση κατά τη λήξη ή μεταβολή της συμφωνίας για τη διατροφή των παιδιών

Διαμεσολάβηση η μόνη λύση σε υποθέσεις που η επίλυση είναι δύσκολη ή πολύ δαπανηρή

https://www.opemed.gr/?p=4731

Τι είδους προτάσεις μπορούν να ανταλλαχθούν στη Διαμεσολάβηση;

Τα χαρακτηριστικά του καλού δικηγόρου στη Διαμεσολάβηση

Τι μπορεί να προσφέρει το πρακτικό Διαμεσολάβησης;


Διαμεσολάβηση στις οικογενειακές διαφορές της οικογενειακής επιχείρησης

Διαμεσολάβηση στις διαφορές από τη Συγκυριότητα και τη Διανομή ακινήτου

Η ρήτρα Διαμεσολάβησης εργαλείο διατήρησης των σχέσεων των συμβαλλομένων

Πως λειτουργεί η ουδετερότητα και η αμεροληψία του Διαμεσολαβητή στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης;


Διαμεσολάβηση στο χώρο εργασίας – Ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Πως διαχειρίζεται ο Διαμεσολαβητής μια αρνητική στάση προς τη Διαμεσολάβηση;


Τι πρέπει να περιέχει η συμφωνία υπαγωγής στη Διαμεσολάβηση;

Τι έχει να κερδίσει ο δικηγόρος από τη Διαμεσολάβηση;

Αντιλήψεις και πραγματικότητα στη Διαμεσολάβηση: Μια νέα ευκαιρία για σωστή ενημέρωση


Διαμεσολάβηση: κίνδυνος ή ευκαιρία για τον Δικηγόρο;

Εκδήλωση ΟΠΕΜΕΔ – ΔΣΑ με θέμα: «Διαμεσολάβηση: κίνδυνος ή ευκαιρία για τον δικηγόρο;»



_____________________________________________________________




Ρήτρα Διαμεσολάβησης και Συμβάσεις 

Η κουλτούρα της διαμεσολάβησης πρέπει να καλλιεργείται ήδη από την σύναψη των συμβάσεων, είτε αυτές αφορούν επιχειρήσεις είτε αφορούν ιδιώτες. Σε κάθε  σύμβαση  που ρυθμίζει έννομες σχέσεις ιδιωτών, μίσθωσης, έργου, εργασίας κλπ  τα μέρη εφόσον  έχουν εξουσία διαθέσεως του αντικειμένου της συμβάσεως, μπορούν όχι μόνο να διαμορφώνουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και να προβλέπουν τρόπους  αντιμετώπισης των διαφωνιών τους και επίλυσης των διαφορών τους. Η πρόβλεψη αυτή θα εξασφαλίσει  την ομαλή λειτουργία της σχέσης των συμβαλλομένων  ακόμη και όταν  αναδυθούν  διαφωνίες κατά τη λειτουργία της σύμβασης . Τα μέρη πρέπει όχι μόνο να προβλέπουν τον τρόπο που θα συνεργαστούν αλλά και τον τρόπο που θα  διαφωνήσουν. Ο δικηγόρος, ως κομβικό πρόσωπο στη διαμόρφωση της συμβάσεων των εντολέων του, πρέπει να  αναγνωρίσει ότι η ρήτρα διαμεσολάβησης αποτελεί  εργαλείο της δουλειάς του, μέσο παροχής υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του  εντολέα του . Ο δικηγόρος οφείλει να προβλέψει μια γρήγορη, οικονομική και επωφελή επίλυση για τον πελάτη του, ήδη κατά τη σύναψη της αρχικής  σύμβασης. Όταν συμφέρει από άποψη χρόνου(επίλυση της διαφοράς σε σύντομο χρόνο και  από άποψη κόστους (αποφυγή καταβολής δικαστικού ενσήμου, τέλους απογράφου, τόκων υπερημερίας και επιδικίας κλπ) ο δικηγόρος οφείλει να κτίσει την κατάλληλη ρήτρα επίλυσης της διαφοράς και να  περιλάβει τη ρήτρα διαμεσολάβησης στην αρχική σύμβαση  πριν από τη γέννηση οποιασδήποτε διαφοράς .
Υπόδειγμα ρήτρας διαμεσολάβησης  Η ρήτρα διαμεσολάβησης μπορεί να έχει το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οι συμβαλλόμενοι στο παρόν συμφωνούν ότι  οποιασδήποτε  διαφορά  αφορά την ερμηνεία, την εκτέλεση ή τη  λύση της παρούσας σύμβασης θα επιλύεται με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης του Ν. 4640/2019 από Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή (ορίζεται συγκεκριμένος διαμεσολαβητής ή συγκεκριμένη εταιρεία διαμεσολαβητών, η οποία θα επιλέξει τον Διαμεσολαβητή).Το αίτημα για υπαγωγή της υπόθεσης σε διαμεσολάβηση κοινοποιείται εγγράφως  από τουλάχιστο ένα από τα μέρη στο διαμεσολαβητή. Ο διαμεσολαβητής, εφόσον επιτύχει  τη συμφωνία και του άλλου μέρους για τη διεξαγωγή της διαμεσολάβησης , οφείλει να   ξεκινήσει τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, η οποία συμφωνείται ότι θα διεξαχθεί στην (τόπος διεξαγωγής της διαμεσολάβησης), εντός  των επομένων ... ημερών  από την υποβολή του αιτήματος στο Διαμεσολαβητή. Σε περίπτωση που η διαφορά δεν επιλυθεί με διαμεσολάβηση τα μέρη έχουν δικαίωμα να υπαγάγουν τη διαφορά τους σε διαιτησία/ ή να  προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια…» .

Σημείωση: Μετά την έκδοση του Ν.4640/2019 εάν στην έγγραφη συμφωνία των μερών περιλαμβάνεται ρήτρα διαμεσολάβησης τα μέρη έχουν υποχρέωση συμμετοχής σε αρχική ενημερωτική συνεδρία διαμεσολάβησης πριν την προσφυγή στο δικαστήριο. 

            ______________________________________________________________








ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ   

  Ο ν.3898/2010 μαζί και με μια σειρά  διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων αποτελεί πλέον ένα ολοκληρωμένο  νομικό πλαίσιο που διέπει  τον θεσμό της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα .


Τι είναι διαμεσολάβηση;  
 Ως διαμεσολάβηση ορίζεται μια  σύντομη και σύννομη  διαρθρωμένη διαδικασία  εκούσια, εχέμυθη  και εμπιστευτική στην οποία παρίστανται τα εμπλεκόμενα μέρη μαζί με τους  πληρεξουσίους  δικηγόρους τους, και ένα τρίτο ουδέτερο πρόσωπο τον  Διαμεσολαβητή.
Τι είναι ο διαμεσολαβητής;
Ο Διαμεσολαβητής, είναι  πάντοτε  δικηγόρος που  με τις γνώσεις του και  τις ειδικές τεχνικές  και  δεξιότητες του,πείθει τα μέρη να προσφύγουν στην διαμεσολάβηση,στα πλαίσια της οποίας τα  βοηθά να αποφασίσουν  να αναζητήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή για τα ίδια  λύση, η οποία αποτυπώνεται σε μια γραπτή συμφωνία. 
Που καταλήγει μια επιτυχής διαμεσολάβηση;
Η διαμεσολάβηση μπορεί να καταλήξει σε γραπτή συμφωνία -    πρακτικό διαμεσολάβησης- το οποίο  εν  συνεχεία, εφόσον το ζητήσει οποιοδήποτε των μερών, με επιμέλεια του Διαμεσολαβητή υποβάλλεται στην γραμματεία του Πρωτοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου έλαβε χώρα η διαμεσολάβηση, προκειμένου αυτό να δύναται πλέον να εκτελεστεί αναγκαστικά σύμφωνα με το άρθρο 904 παρ.2 εδάφιο γ’ ΚΠολΔ,όπως μια εκτελεστή δικαστική απόφαση.
Ποιος μπορεί να είναι διαμεσολαβητής;
 Ο ουδέτερος τρίτος στην μεσολάβηση του οποίου αποφασίζουν να προσφύγουν τα μέρη,πρέπει να είναι δικηγόρος-Διαπιστευμένος διαμεσολαβητής,δηλαδή δικηγόρος,που έλαβε την κατάλληλη εκπαίδευση, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις διαπίστευσης και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης –Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
Ποιος μπορεί να προσφύγει στην διαμεσολάβηση;
Ιδιώτες και Νομικά Πρόσωπα καθώς και ενώσεις προσώπων
Ποιο είναι το χρονικό σημείο που τα μέρη μπορούν να επιλέξουν την προσφυγή στη διαμεσολάβηση;
Τα μέρη μπορούν να καταφύγουν στη διαμεσολάβηση πριν ακόμα καταφύγουν στα δικαστήρια,αλλά και μετά την προσφυγή στο Δικαστήριο, εφόσον τα ίδια το αποφασίσουν ή διαταχθεί από το δικαστήριο, η στις περιπτώσεις εκείνες που από το νόμο η διαδικασία της διαμεσολάβησης επιβάλλεται ως υποχρεωτική. Η προσφυγή των μερών στη διαμεσολάβηση διακόπτει την παραγραφή και την αποσβεστική προθεσμία .
Πεδίο εφαρμογής της διαμεσολάβησης  -Διαφορές που υπάγονται στην διαμεσολάβηση
 Η διαμεσολάβηση μπορεί να αποτελέσει εργαλείο επίλυσης μόνο των ενδοτικού δικαίου -αστικών και εμπορικών  διαφορών- δηλαδή των ιδιωτικών διαφορών όπου τα μέρη έχουν εξουσία διαθέσεως επί του αντικειμένου της διαφοράς. Επομένως στην διαμεσολάβηση δεν μπορούν να εισαχθούν οι αναγκαστικού δικαίου διαφορές, όπως η υιοθεσία κά. 
Διαμεσολάβηση και οικογενειακές διαφορές  
Στην περίπτωση του οικογενειακού δικαίου,  μπορεί η λύση του γάμου να επέρχεται μόνο με δικαστική απόφαση, όμως  αποτελεσματικότατα μπορούν  να αποτελέσουν αντικείμενο της διαμεσολάβησης όλες εκείνες  οι σχέσεις που απορρέουν από την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ,όπως η μετοίκηση του ενός των συζύγων, η επικοινωνία με  τα ανήλικα τέκνα, ο καθορισμός του ύψους της διατροφής τους, η κατανομή των κινητών πραγμάτων μεταξύ των συζύγων,η συμμετοχή στα αποκτήματα κα.
Οι αρχές της διαμεσολάβησης 
Η διαμεσολάβηση ως διαδικασία επίλυσης διαφορών είναι   :
 Εκούσια διαδικασία ,δηλαδή τα μέρη αποφασίζουν την υπαγωγή της διαφοράς τους σε  αυτή με την υπογραφή  γραπτής συμφωνίας υπαγωγής της διαφοράς σε διαμεσολάβηση
 Εχέμυθη και  εμπιστευτική διαδικασία
Τα μέρη, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους και ο  Διαμεσολαβητής που μετέχουν στην διαδικασία της διαμεσολάβησης, δεν μπορούν να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες ενώπιον Αρχών ή του Δικαστηρίου, για γεγονότα τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψη τους κατά την διάρκεια της διαμεσολάβησης.Επίσης  οτιδήποτε αποκαλυφθεί στον διαμεσολαβητή κατά την διάρκεια των κατ’ιδίαν  συναντήσεων του με καθένα των μερών, παραμένει εμπιστευτικό και δεν μεταφέρεται από τον διαμεσολαβητή στην  άλλη πλευρά  χωρίς την προηγούμενη σαφή και ρητή συγκατάθεση της .(άρθρο 10 Ν.3898/2010) 
 Μη δεσμευτική διαδικασία Είναι διαδικασία μη δεσμευτική, υπό την έννοια ότι τα μέρη  δεσμεύονται μόνο όταν εκείνα και μόνο το αποφασίσουν με την υπογραφή μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, ενός ιδιωτικού συμφωνητικού.
 Μη επικριτική –Μη αξιολογική διαδικασία
Ο διαμεσολαβητής δεν διατυπώνει άποψη, δεν αξιολογεί τις θέσεις ,τις απόψεις και τις πράξεις των μερών ούτε το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο  ρόλος του είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας  και της διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών κατά τρόπο που να καταλήξει σε τελική  συμφωνία .
  Ουδετερότητα
Ο διαμεσολαβητής είναι πρόσωπο ουδέτερο και αμερόληπτο, διαχειρίζεται τα μέρη ισότιμα, δίνει τις ίδιες ευκαιρίες και τον ίδιο χρόνο επικοινωνίας και στις δύο πλευρές, καλλιεργώντας την  εμπιστοσύνη και επιβεβαιώνοντας καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας την ακεραιότητα και την αμεροληψία του.


Ποια είναι τα οφέλη  της διαμεσολάβησης;


  Η διαμεσολάβηση είναι σύντομη και μη χρονοβόρα διαδικασία. Η διαμεσολάβηση   ολοκληρώνεται  σε  σύντομο  χρονικό διάστημα, συνήθως  μιας μέρας  μέχρι την  επίτευξη συμφωνίας .Συντομότατη είναι και η διαδικασία της  επικύρωσης της συμφωνίας από το Δικαστήριο, σε αντίθεση με την εξαιρετικά χρονοβόρα επίλυση των διαφορών στα Δικαστήρια . Οι διάδικοι ξεχνούν την μακρινή δικάσιμο, την ανασφάλεια των αναβολών, την αναμονή για την έκδοση δικαστικής απόφασης,τα ένδικα μέσα,έφεση,αναίρεση κλπ 

       Είναι διαδικασία οικονομική και μη δαπανηρή  αφού τα μέρη  έχουν την δυνατότητα να επιλύσουν την διαφορά τους χωρίς να καταβάλλουν δικαστικό ένσημο, παράβολα ενδίκων μέσων κλπ, δικαστικά έξοδα  και να επιβαρύνουν την απαίτηση με επιπλέον τοκοφορία. Αρκεί  η κάθε πλευρά  να  καταβάλλει  την αμοιβή του πληρεξουσίου της  δικηγόρου για την παράσταση στην διαμεσολάβηση  και  να  μοιραστούν  το κόστος της αμοιβής του Διαμεσολαβητή και των παραβόλων.

Πως καθορίζεται η αμοιβή του Διαμεσολαβητή ; Το ύψος της ωριαίας αμοιβής του Διαμεσολαβητή καθορίζεται από τον νόμο(άρθρο 12 ν.3898/2010 ΦΕΚ Α΄211/2010), ΥΑ1460/ΦΕΚΒ΄13.02.2012, ΥΑ85485/ΦΕΚΒ΄2693/4.10.2012

Είναι διαδικασία εμπιστευτική,αφού εξασφαλίζει  την επίλυση της διαφοράς χωρίς την  έκθεση της υπόθεσης στα μάτια των τρίτων ,με  αποφυγή της αρνητικής δημοσιότητας που συνεπάγεται η έκθεση των διαδίκων στις αίθουσες  συνεδριάσεων των δικαστηρίων και την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των μερών  

 Είναι διαδικασία  ιδανική για τη  διατήρηση και εξέλιξη των σχέσεων διαρκείας όπως οι οικογενειακές σχέσεις ,οι ενδοεταιρικές σχέσεις , οι σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου,σχέσεις συγκατοίκησης,γειτονίας κλπ.

 Είναι διαδικασία που βελτιώνει την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων,διαφυλάσσει την ψυχολογία των εμπλεκομένων μερών και κατά συνέπεια την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή προάγοντας τον εν γένει κοινωνικό πολιτισμό.   

Σημείωση : Ο Ν.3898/2010 αντικαταστάθηκε από το Ν.4512/2018 και το Ν.4640/2019    

                                           






Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

Ο  Διαμεσολαβητής :
  • Δεσμεύεται από τον Κώδικα  Δεοντολογίας  να λειτουργεί με αμεροληψία .
  • Πραγματοποιεί  ενημερωτική προκαταρκτική επικοινωνία   με τους δικηγόρους των δύο πλευρών  για την διαδικασία της διαμεσολάβησης.
  • Διευκρινίζει ποια  πρόσωπα θα συμμετάσχουν στη διαμεσολάβηση.
  • Ελέγχει την εξουσιοδότηση / πληρεξουσιότητα των εκπροσωπούντων τα μέρη στη  διαμεσολάβηση. Στην Ελλάδα  τα μέρη παρίστανται στη διαμεσολάβηση υποχρεωτικά με τους δικηγόρους τους.
  • Ερευνά  αν τα μέρη έχουν ξεκινήσει νομικές ή δικαστικές ενέργειες και πώς αυτές μπορούν να αναβληθούν κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης.
  • Ενημερώνει τα μέρη για το κόστος και τις χρεώσεις της διαμεσολάβησης και την κατανομή τους μεταξύ των μερών .
  • Διασφαλίζει την  ισότιμη συμμετοχή των μερών στη διαδικασία (ίδιο χρόνο ομιλίας για κάθε μέρος κ.λπ.)
  • Εξηγεί στα μέρη  τις αρχές και την  διαδικασία της διαμεσολάβησης.
  • Καθορίζει εκ των προτέρων τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη ή ο διαμεσολαβητής δεν επιθυμεί να παραμείνει στη διαδικασία.
  • Υπογράφει με τα μέρη τη συμφωνία υπαγωγής της διαφοράς σε διαμεσολάβηση. Η  συμφωνία αποτελεί αποδοχή από τα μέρη των κανόνων που διέπουν τη διαμεσολάβηση και δέσμευση σε αμοιβαία συνεργασία. Η συμμετοχή στη διαμεσολάβηση  μπορεί να είναι εκούσια ή υποχρεωτική από το νόμο..
  • Δεσμεύεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας Καμία πληροφόρηση από το Διαμεσολαβητή προς τρίτους ή το Δικαστήριο για  θέσεις, προτάσεις, συμφωνίες που αντηλλάγησαν  στα πλαίσια της  διαμεσολάβησης. Απαγόρευση της συμμετοχής του Διαμεσολαβητή ως μάρτυρα  ενώπιον του Δικαστηρίου.
  • Καλλιεργεί  κλίμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του και στη διαδικασία  
  • Διερευνά τα πραγματικά ενδιαφέροντα  και τις πραγματικές ανάγκες των μερών σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις .
  • Διαμορφώνει με τα μέρη  τον κατάλογο των θεμάτων προς  επίλυση .
  • Εντοπίζει  τα σημεία εμπλοκής και  ασυμφωνίας των μερών.
  • Ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μερών στη διαδικασία και την επίτευξη συμφωνίας .
  • Εισέρχεται στους πραγματικούς λόγους  της αντιδικίας που υποκρύπτονται κάτω από τις θέσεις των μερών .
  • Αναδεικνύει και αναγνωρίζει τα συναισθήματα  που εμποδίζουν την προσέγγιση των μερών .
  • Διερευνά όλες τις  δυνατές λύσεις. Διαχειρίζεται τις προσδοκίες των μερών .
  • Εξετάζει μαζί με τα μέρη την ρεαλιστικότητα των θέσεων τους .
  • Προσανατολίζει τα μέρη  στο μέλλον και στην επίτευξη συμφωνίας χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια.
  • Βοηθά τα μέρη να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα.
  • Βοηθά τα μέρη να διαπραγματευτούν.
  • Διαμορφώνει το σκελετό της συμφωνίας.
  • Αποτυπώνει τη συμφωνία των μερών η οποία συντάσσεται και διατυπώνεται  από τους  δικηγόρους τους.
  • Υπογράφει μαζί με τα μέρη και τους νόμιμους εκπροσώπους τους το πρακτικό Διαμεσολάβησης που περιλαμβάνει τη συμφωνία για υπαγωγή της διαφοράς σε διαμεσολάβηση και τη συμφωνία των  επίλυσης της διαφοράς  που είναι  δεσμευτική για τα μέρη .
  • Υποβάλλει με εντολή των μερών  το πρακτικό διαμεσολάβησης  στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου για  να γίνει τίτλος εκτελεστός.


Το χρονικό εμπορικής διαμεσολάβησης μεταξύ εταιρειών  στην Ελλάδα 


Τον Οκτώβριο του 2014 δύο δυναμικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν υπό εταιρική μορφή, αποφάσισαν να γίνουν πρωτοπόρες στην χρήση του θεσμού της Διαμεσολάβησης  και να αποπειραθούν να εμπιστευτούν για την επίλυση της εμπορικής διαφοράς ιδιαίτερα μεγάλου αντικειμένου , το νεοσύστατο θεσμό της διαμεσολάβησης, πριν την εκδίκαση υποθέσεως  από τα Δικαστήρια.

Η  συγκεκριμένη  διαφορά  δεν μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από τόσες άλλες εμπορικές διαφορές που εκκινούν με την κατάθεση αγωγής και καταλήγουν στον προσδιορισμό δικασίμου  στο μακρινό μέλλον τόσο μακρινό που  να φαντάζει εξωπραγματικό και αναποτελεσματικό .
Παραταύτα  η   συγκεκριμένη διαφορά  αν και  είχε  κοινή αφετηρία με  άλλες  αγωγές για εμπορικές διαφορές , είχε εντελώς διαφορετική εξέλιξη και  κατέληξε σε ένα πραγματικά  εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Η συμβολή των πληρεξουσίων δικηγόρων 
Πρώτα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των αντιδίκων επιχειρήσεων διαπιστώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που οι ίδιοι διεξήγαγαν για λογαριασμό των πελατών τους είχαν αποβεί άκαρπες, έδρασαν  πρωτοποριακά και ευέλικτα. Ενημέρωσαν  τους πελάτες τους για το νέο εργαλείο της  Διαμεσολάβησης του Ν.3898/2010 για την επίλυση των ιδιωτικών και εμπορικών διαφορών, αναζήτησαν  του κατάλληλους διαμεσολαβητές, εξασφάλισαν  την συγκατάθεση  των πελατών τους εταιρειών να υπαγάγουν τη διαφορά τους σε διαμεσολάβηση και με τον τρόπο αυτό εξέτρεψαν  την υπόθεση από την προδιαγεγραμμένη της πορεία,  και κατέληξαν σε μια διαμεσολάβηση με επιτυχή έκβαση δηλαδή σε  μια γρήγορα επιλυθείσα διαφορά με σημαντικές παράπλευρες ωφέλειες για τους πελάτες  τους αλλά και για τους ίδιους  .
Οι συμβολή των μερών–εταιρειών στην επίλυση της διαφοράς
Εξίσου πρωτοπόρα  ήταν η στάση των δύο  μερών της εμπορικής αυτής διαφοράς δηλαδή των εκπροσώπων των εμπλεκομένων  εταιριών. Αξιοποιώντας την υψηλού επιπέδου κατάρτιση τους ,αλλά και την εμπειρία τους από ανάλογες πρακτικές  επίλυσης διαφορών στο εξωτερικό , παραμέρισαν   προσωπικούς δισταγμούς και  αμφιβολίες εμπιστεύτηκαν τους δικηγόρους τους, δεσμεύτηκαν και εργάστηκαν στα πλαίσια της διαδικασίας   δίδοντας μια ευκαιρία στην υπόθεση τους να επιλυθεί με  το θεσμό της διαμεσολάβησης.
Η συμβολή των διαμεσολαβητών στην επίλυση της διαφοράς
Τα μέρη και οι δικηγόροι επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν την υπόθεση τους σε δύο  διαπιστευμένες διαμεσολαβήτριες που συνδύαζαν την πολύχρονη επαγγελματική  εμπειρία με την   άρτια εκπαίδευση .
Προηγήθηκαν της διαμεσολάβησης ατέλειωτες  και συναρπαστικές ώρες συνεργασίας  και προετοιμασίας των δύο διαμεσολαβητριών και ουσιαστικής εμβάθυνσης στα στοιχεία που με προθυμία και πνεύμα συνεργατικότητας προμήθευσαν οι νομικοί παραστάτες των μερών με τα έγγραφα σημειώματα τους. Μελετήθηκαν τα πραγματικά περιστατικά, οι τεχνικές  προσέγγισης της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αναζητήθηκαν οι  καλές  στιγμές  συνεργασίας των μερών στο παρελθόν, οι  συνθήκες  που οδήγησαν    τη συνεργασία τους  σε κρίση , οι πιθανοί  ανθρώπινοι χαρακτήρες  που  θα αναδεικνύονταν   γύρω από το τραπέζι της διαμεσολάβησης, η  διατήρησης της αριθμητικής  αλλά και της  πραγματικής ισορροπίας  των αντίρροπων πλευρών.  Η αξία της  ορθής προετοιμασίας, αναγνωρίστηκε από τα μέρη κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης   και συνέβαλε αποφασιστικά στο τελικό θετικό αποτέλεσμα.
Η  διαμεσολάβηση, διεξήχθη  σε κατάλληλα διαμορφωμένο  χώρο του, ο οποίος παρείχε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την άνετη  διενέργεια μιας διαμεσολάβησης.
Η διαμεσολάβηση άρχισε με την πρώτη κοινή συνάντηση των μερών και των νομικών παραστατών τους . Οι διαμεσολαβήτριες ανέδειξαν αμέσως στα μέρη  τα σημαντικά οφέλη της σε περίπτωση αίσιας έκβασης όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύντομη επίλυση της διαφοράς με την σύναψη μιας συμφωνίας προσαρμοσμένης στις  πραγματικές ανάγκες των εταιριών –επιχειρήσεων  και  η  εκτελεστότητα της  συμφωνίας των μερών, με την κατάθεση της στη γραμματεία του Δικαστηρίου ,ήδη από την επομένη  κιόλας ημέρα, βοηθώντας έτσι τα μέρη να αντιληφθούν γρήγορα και ξεκάθαρα το διακύβευμα της διαμεσολάβησης που δεν ήταν άλλο από την ταχεία, άμεση και ανέξοδη επίλυση της εμπορικής διαφοράς τους.
Το στάδιο της διερεύνησης υπήρξε καθοριστικό .Οι διαμεσολαβήτριες υπέβαλλαν  τα μέρη σε πολλές  ανοικτές ερωτήσεις προσφέροντας σε αυτά  τη δυνατότητα  να εκθέσουν  ξεκάθαρα  ,στον ασφαλή χώρο των ιδιωτικών συναντήσεων  τη δική τους προσωπική οπτική , να ακούσουν και οι ίδιοι τις θέσεις τους, να τις εξετάσουν  με ρεαλισμό ,να αντιληφθούν τα πιθανά οφέλη μιας άλλης προσέγγισης όχι απαραίτητα μόνο χρηματικά αλλά και σε επίπεδο μελλοντικών συνεργασιών  καθώς και τις  δυνητικά  καλύτερες αλλά και χειρότερες εναλλακτικές για  τους ίδιους λύσεις. Κατά τις κοινές συναντήσεις δόθηκε στα μέρη η ευκαιρία να δώσουν αμοιβαίες πληροφορίες για ασαφή σημεία της συνεργασίας τους ,να αποδεχθούν την ευθύνη τους για  άλλα και  να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την στάση τους ακόμη και να δικαιολογήσουν με επιχειρήματα  τρόπους συμπεριφοράς τους.
 Στη διάρκεια της διαμεσολάβησης δεν έλειψε βέβαια και το σημείο του αδιεξόδου, που χάρη   στην  αποφασιστικότητα  των διαμεσολαβητών, την καλή συνεργασία των νομικών παραστατών, αλλά κυρίως την απόφαση  των ίδιων των μερών να συμμετάσχουν πιο ενεργά και να μεταβάλλουν τη στάση τους, ξεπεράστηκε καταλήγοντας μετά από χρονικό διάστημα 10 παραγωγικών ωρών ,σε μια αίσια έκβαση πέρα από κάθε προσδοκία με την επίτευξη συμφωνίας με πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη και για τις δύο πλευρές και με συνέχιση της συνεργασίας τους στο μέλλον καθώς ένα μέρος των οικονομικών απαιτήσεων μετατράπηκε σε υποχρέωση μελλοντικής συνεργασίας και σε δυνατότητα προβολής αυτής της συνεργασίας .
Το τελικό αποτέλεσμα
 Η βαθιά ικανοποίηση και η ανακούφιση διαδέχθηκαν  τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν αναπτυχθεί κατά την αντιδικία, η αισιοδοξία την  απαισιοδοξία, ο  φιλικός χαιρετισμός και η αναθέρμανση των σχέσεων  την ψυχρότητα του παρελθόντος  ,η προοπτική μελλοντικής συνεργασίας ,την  προηγούμενη αρνητικότητα  .
Οι δικηγόροι, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμεσολάβησης  ανταποκρίθηκαν υποδειγματικά στις απαιτήσεις μιας διαφορετικής διαδικασίας .
Οι διαμεσολαβήτριες αποτύπωσαν την τελική συμφωνία των μερών  σε  πρακτικό διαμεσολάβησης στο οποίο  οι υπογραφές όλων των συμμετεχόντων  επιβεβαίωσαν την συμφωνία.
Εν συνεχεία ανέλαβαν να προσκομίσουν το πρακτικό στο Δικαστήριο του τόπου που έλαβε χώρα η διαμεσολάβηση το οποίο  επικύρωσε την συμφωνία προσδίδοντας άμεσα  τον τύπο της εκτελεστότητας .
Ένα πραγματικό «θαύμα» είχε συντελεστεί ,ανατρέποντας την πρακτική του παρελθόντος  και αποδεικνύοντας στην πράξη τον καταλυτικό ρόλο του διαμεσολαβητή στην αποκατάσταση της διαταραγμένης επικοινωνίας των μερών,  αναδεικνύοντας τη Διαμεσολάβηση σε ένα ουσιαστικό θεσμό εναλλακτικής επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών.

                          
_____________________________________________


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι