Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύμφωνο Συμβίωσης

Τo σύμφωνο συμβίωσης 

Ο νόμος 3741/2008  έδωσε την δυνατότητα νομιμοποίησης της συμβίωσης χωρίς γάμο με κατάρτιση συμφωνίας-σύμφωνο συμβίωσης- σε συμβολαιογράφο .
Προϋποθέσεις έγκυρης κατάρτισης σύμφωνου συμβίωσης  είναι μέχρι σήμερα :
1. Να πρόκειται για πρόσωπα διαφορετικού φύλλου (συμβίωση άνδρα και γυναίκας )
2.Τα πρόσωπα να έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα
3.Να μην υπάρχει προηγούμενος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερομένων προσώπων ή ενός από αυτά .
4.Να μην είναι μεταξύ τους συγγενείς εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι τον τέταρτο βαθμό καθώς και συγγενείς εξ αγχιστείας απεριορίστως.
5.Να μην αφορά συμβίωση εκείνου που υιοθέτησε με εκείνον που υιοθετήθηκε
Ακυρότητα συμφώνου συμβίωσης
Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις το σύμφωνο συμβίωσης είναι άκυρο και την αναγνώριση της ακυρότητας του από το Δικαστήριο μπορούν να ζητήσουν:
α. αυτοί που το υπέγραψαν ως συμβαλλόμενοι β. όποιος έχει συμφέρον οικογενειακής ή περιουσιακής φύσης γ. ο Εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως εάν οι όροι του συμφώνου αντίκεινται σε κανόνες δημόσιας τάξης .
Πως καταρτίζεται το σύμφωνο συμβίωσης
Με συμβολαιογραφικό έγγραφο .Επίσημο αντίγραφο του  συμβολαιογραφικού εγγράφου κατατίθεται στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων και καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου .  
Πως λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης
Α. από τους δύο με κοινή συμφωνία που γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο
Β. από τον ένα μόνο με μονομερή δήλωση στο συμβολαιογράφο η οποία επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον άλλο
Γ. αυτοδικαίως ,αν παντρευτούν είτε μεταξύ τους είτε με άλλα πρόσωπα
Όμως η ισχύς της λύσεως αρχίζει από την καταχώριση της στο αρμόδιο ληξιαρχείο .
 Έννομες συνέπειες του συμφώνου  συμβίωσης
 Ως προς το επώνυμο
 Καθένας διατηρεί το δικό του επώνυμο ,όμως στις κοινωνικές τους σχέσεις μπορούν να χρησιμοποιούν και το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτουν στο δικό τους . 
 Ως προς τις περιουσιακές σχέσεις
Είτε στο αρχικό σύμφωνο συμβίωσης είτε σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο τα μέρη μπορούν να προβλέπουν τι θα γίνει μετά τη λύση του συμφώνου συμβίωσης με όσα περιουσιακά στοιχεία αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της συμβίωσης τους .
Αν δεν έχουν συμφωνήσει το κάθε μέρος έχει αξίωση κατά του άλλου για ότι απέκτησε με τη δική του συμβολή .
Ως προς  τη διατροφή  του άλλου συντρόφου
Μπορεί να συμφωνηθεί είτε από το ένα μέρος στο άλλο είτε αμοιβαία υποχρέωση διατροφής μόνο για τη περίπτωση που  το άλλο μέρος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του.
Ως προ τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους
α. Το παιδί που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης έχει πατέρα τον άνδρα που υπογράφει το σύμφωνο.
β. Το παιδί  έχει το επώνυμο που συμφώνησαν οι γονείς του .
γ. Η γονική μέριμνα  ασκείται  από κοινού. Σε περίπτωση  λύσης του συμφώνου εφαρμόζονται τα άρθρα  ΑΚ 1513.
Ως  προς το κληρονομικό δικαίωμα 
Ο  επιζών σύντροφος  έχει κληρονομικό δικαίωμα εκ του νόμου στην κληρονομία του άλλου . Κληρονομεί
Α. Το 1/6 όταν έχουν παιδιά .
Β. Το 1/3 με όλους τους υπόλοιπους συγγενείς
Γ.  Όλη την κληρονομία όταν δεν  υπάρχουν συγγενείς  από καμία τάξη  και είναι ο μοναδικός κληρονόμος.
Επίσης έχει δικαίωμα νόμιμης  μοίρας ίσο με το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας .
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ !
Μετά την έκδοση του Ν.4356/2015 οι παραπάνω ρυθμίσεις του Ν.3741/2008 αφορούν μόνο τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί μέχρι την 24/12/2015.
Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και του άρθρου 7 του Ν.4356/2015  που αφορούν τη λύση του συμφώνου συμβίωσης εφαρμόζονται και στα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν γίνει μέχρι την 24/12/2015.
Επομένως και αυτά τα σύμφωνα συμβίωσης λύνονται :
1. α) με συμφωνία των μερών, που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.
2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι