Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο και Συνεπιμέλεια τέκνων

Κατά τη διάρκεια του γάμου η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού από τους γονείς. Η πολιτεία εμπιστεύεται στους γονείς τη  φροντίδα και την  ανατροφή των παιδιών  και παρέχει σ’ αυτούς, εξουσίες ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο αυτό. Το σύνολο αυτών των εξουσιών   ονομάζεται γονική μέριμνα . Η γονική  μέριμνα αναλύεται σε επί μέρους δικαιώματα, τα κυριότερα των οποίων είναι 1. η επιμέλεια του προσώπου του παιδιού, 2.η διοίκηση της περιουσίας του και 3.η αντιπροσώπευσή του.
Σε περίπτωση διακοπής της συζυγικής συμβίωσης ανακύπτει άμεσα η ανάγκη να ρυθμιστούν διαφορετικά από ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή,  σημαντικά  θέματα για τη ζωή του ζευγαριού  που χωρίζει αλλά και τη ζωή των παιδιών τους .
Η ρύθμιση εκείνου του τομέα της γονικής μέριμνας που  ονομάζεται από το νόμο επιμέλεια  περιλαμβάνει τη διαμονή, την εκπαίδευση και την ανατροφή του παιδιού.
Το Δικαστήριο  με  την έκδοση απόφασης  του  είτε  αναθέτει την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού στον ένα γονέα συνήθως τη μητέρα  χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα να  αναθέσει την επιμέλεια και  στους δύο γονείς. Έτσι όταν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες των γονέων μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, καλό είναι η άσκηση της επιμέλειας  να ανατίθεται σε έναν από τους γονείς, ώστε το παιδί να έχει να κάνει με ένα πρόσωπο. Αυτό γίνεται με σχετική αίτηση ή αγωγή του γονέα, που συντάσσεται από το δικηγόρο του και υποβάλλεται  στο δικαστήριο .
 Τα τελευταία χρόνια δειλά  εμφανίζονται δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να αναθέσουν την επιμέλεια του παιδιού και στους δύο γονείς,συνεπιμέλεια, όταν αυτοί  συμφωνούν.
Το Δικαστήριο, μόνο εφόσον υπάρχει  προηγούμενη  συμφωνία  των γονέων, συμφωνητικό συνεπιμέλειας  μπορεί , να αναθέσει την επιμέλεια και στους δύο γονείς δηλαδή να αποφασίσει την  συνεπιμέλεια .


Στην περίπτωση δηλαδή αυτή  θεωρεί σημαντικό στοιχείο της  κρίσεως  του την  υπάρχουσα συμφωνία των γονέων,το συμφωνητικό συνεπιμέλειας για την άσκηση της  γονικής μέριμνας, η οποία επιμαρτυρεί  ότι οι γονείς έχουν μια  κοινή και κατά τεκμήριο αντικειμενική αντίληψη για το συμφέρον του τέκνου.  Στο διαζύγιο η συνεπιμέλεια  του ανήλικου παιδιού  από τους γονείς του μπορεί να γίνει  με την κατανομή της επιμέλειας  ανάμεσα στους δύο γονείς, είτε χρονικά π.χ.15 ημέρες κάθε μήνα στον καθένα και αναφορικά με τις γιορτές-Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Πάσχα- και τις θερινές διακοπές- εναλλάξ  ο κάθε γονέας  ίσο αριθμό ημερών κατά τρόπο που η  κατανομή του χρόνου και της διαμονής του παιδιού με κάθε γονέα να γίνεται ισότιμα .



Είτε χωριστά  η επιμέλεια μπορεί να χωριστεί κατά  τομείς, δηλαδή στον ένα γονέα να ανατεθεί η  εκπαίδευση και στον άλλο η  ανατροφή. Η γονική μέριμνα ανήκει από κοινού στους δυο τους, οι οποίοι οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του παιδιού  αποφεύγοντας έριδες και διαπληκτισμούς μεταξύ τους. 
Αλλά πως ένα ζευγάρι που φθάνει στο χωρισμό λόγω διαφωνιών μπορεί να συμφωνήσει στην συνεπιμέλεια του ανηλίκου τέκνου του να υπογράψει δηλαδή συμφωνητικό συνεπιμέλειας καθώς  σε όσα άλλα θέματα που  είναι απαραίτητα για το παιδί όπως η διατροφή αλλά και για τη λύση του γάμου του πολιτισμένα με συναινετικό διαζύγιο.


Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι ιδανική διαδικασία για να προκύψει μια συμφωνία μεταξύ των συζύγων γονέων. Στη διαδικασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης  τα μέρη της υπόθεσης δηλαδή οι σύζυγοι – γονείς  με τη βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή τη δική τους διαρκή παρουσία και την υποχρεωτική συμμετοχή του δικηγόρου τους  μπορούν να   σχεδιάσουν πολύ αναλυτικά το συμφωνητικό συνεπιμέλειας   καταλήγοντας σε ένα πρακτικό διαμεσολάβησης που θα αποτυπώνει αυτό που ο καθένας  πραγματικά επιθυμεί και ικανοποιεί τις νέες  ανάγκες του μετά το χωρισμό  έχοντας συγχρόνως τη δυνατότητα να ρυθμίσει συνολικά όλα τα θέματα που απορρέουν από το διαζύγιο. Εν συνεχεία μπορούν να υποβάλουν τη συμφωνία τους στο δικαστήριο και να εξασφαλίσουν με βεβαιότητα  την έκδοση απόφασης που θα αναθέτει την επιμέλεια και στους δύο γονείς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζεται τη μητέρα του για μεγάλα χρονικά διαστήμ