Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Νέο Συναινετικό διαζύγιο του Ν. 4509/2017 βήμα προς βήμα.

  
Πως εκδίδεται πλέον το συναινετικό διαζύγιο;
Η δικηγόρος Παναγιώτα Λουκάκου συμβουλεύει: 
Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία από τα  διαζύγια τα οποία έχουμε χειριστεί θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη  νέα διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου.

 Με το νέο Νόμο 4509/2017 μεταβάλλεται η διαδικασία εκδόσεως του συναινετικού διαζυγίου ως προς την αρχή που απαγγέλλει το διαζύγιο. Μέχρι την έκδοση του νόμου το συναινετικό διαζύγιο εκδιδόταν από το δικαστήριο  με δικαστική απόφαση ενώ στο εξής το συναινετικό διαζύγιο  θα εκδίδεται μόνο  με πράξη του συμβολαιογράφου. Κατά τα λοιπά λίγα είναι εκείνα που αλλάζουν τόσο  στην διαδικασία έκδοσης όσο και στο κόστος του συναινετικού διαζυγίου.
Όσα λέγονται και γράφονται για συναινετικό διαζύγιο σε μία ώρα ή διαζύγιο χωρίς δικηγόρο αποτελούν απλά παραπληροφόρηση.

Βήμα 1
Οι σύζυγοι που επιθυμούν να χωρίσουν απευθύνονται  πάντα  στο δικηγόρο τους , για να τον συμβουλευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Του παραδίδουν απαραίτητα  α. ληξιαρχική πράξη γάμου και β. ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης .
Βήμα 2
Στο νέο συναινετικό διαζύγιο πρέπει υποχρεωτικά πλέον ο κάθε σύζυγος να  εκπροσωπείται από το δικηγόρο του.Με τη νέα διαδικασία δεν μπορούν πλέον οι σύζυγοι  να εκπροσωπηθούν  από τον ίδιο δικηγόρο. Οι δικηγόροι κατόπιν διαπραγματεύσεων  θα συντάξουν, όπως έκαναν πάντα  τη συμφωνία  της λύσεως του γάμου των συζύγων στην οποία εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά θα περιλάβουν υποχρεωτικά  και τη συμφωνία για την επιμέλεια των παιδιών , την επικοινωνία με εκείνο το γονέα με το οποίο τα παιδιά δεν διαμένουν πια  καθώς και τον καθορισμό του ύψους της διατροφής των ανηλίκων παιδιών.Συγχρόνως οι δικηγόροι στα πλαίσια των παραπάνω διαπραγματεύσεων θα συντάξουν  και οποιεσδήποτε άλλες συμφωνίες αφορούν τα υπόλοιπα περιουσιακά ή προσωπικά θέματα των συζύγων .
Βήμα 3  
Η συμφωνία αυτή του συναινετικού διαζυγίου,συντάσσεται υποχρεωτικά από τους δικηγόρους και  υπογράφεται υποχρεωτικά από τους δικηγόρους και  από  τους συζύγους.
 Οι σύζυγοι προσέρχονται μαζί με τους δικηγόρους τους  στη Γραμματεία του Δικαστηρίου ,όπου επικυρώνεται η παραπάνω συμφωνία . Μπορούν όμως να παράσχουν ειδικό πληρεξούσιο στους πληρεξουσίους δικηγόρους τους , εάν οι ίδιοι οι σύζυγοι   δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να προσέλθουν το οποίο πρέπει να  έχει συνταχθεί  το αργότερο 1 μήνα πριν την υπογραφή της συμφωνίας .
Βήμα 4
Εν συνεχεία μετά  τουλάχιστον 10 ημέρες  τα μέρη μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, οι οποίοι παρίστανται υποχρεωτικά ενώπιον του συμβολαιογράφου,προσκομίζοντας και γραμμάτιο προείσπραξης εισφορών και ενσήμων  υπογράφουν την πράξη  λύσεως του γάμου και επικύρωσης της συμφωνίας  που έχουν συντάξει οι δικηγόροι των συζύγων. Η συμβολαιογραφική πράξη λύσεως του γάμου με συναινετικό διαζύγιο  υπογράφεται υποχρεωτικά από τα μέρη,τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους και το συμβολαιογράφο  ή μόνο από τους δικηγόρους τους και το συμβολαιογράφο , στην περίπτωση που οι σύζυγοι δεν είναι παρόντες  και οι δικηγόροι τους  είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο .  
Βήμα 5
Σε περίπτωση που ο γάμος είναι θρησκευτικός ακολουθεί  εντολή για την πνευματική λύση του γάμου από τον Εισαγγελέα όπως γινόταν και κατά την προηγούμενη διαδικασία και πνευματική λύση του γάμου στην μητρόπολη όπου τελέστηκε ο γάμος  και εν συνεχεία καταχώρηση στο αρμόδιο ληξιαρχείο του τόπου όπου δηλώθηκε ο γάμος .
Βήμα 6

Αν ο γάμος είναι πολιτικός η λύση  του γάμου καταχωρείται απευθείας  στο ληξιαρχείο το οποίο ελέγχει εάν έχουν τηρηθεί σωστά οι ανωτέρω προθεσμίες . 
Σίγουρα στο νέο συναινετικό διαζύγιο δεν επέρχεται καμία μεταβολή ως προς την αμοιβή των δικηγόρων και τα έξοδα που αφορούν την παράσταση τους . 
Το νέο συναινετικό διαζύγιο είναι πιο σύντομο όχι όμως λιγότερο ακριβό.
Τα έξοδα για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου είναι προσαυξημένα  με την αμοιβή του συμβολαιογράφου ενώ προηγουμένως οι σύζυγοι δεν πλήρωναν για την έκδοση της απόφασης από το δικαστή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι