Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θέλω διαζύγιο. Η διαδικασία του διαζυγίου !

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν  ευκαιρία για  εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των συζύγων. Όμως η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλες τις οικογένειες. Στις δυσλειτουργικές συζυγικές σχέσεις οι διακοπές αναδεικνύουν συνήθως τις ελλείψεις στη συζυγική σχέση, τη συναισθηματική απόσταση και τη διαφωνία των χαρακτήρων. Πολλά είναι τα ζευγάρια που συνεχίζουν να διατηρούν εξωτερικά ένα γάμο ο οποίος στην πραγματικότητα έχει πεθάνει.

Δεν είσαι υποχρεωμένος/νη να υποθηκεύσεις τη ζωή του σε ένα αποτυχημένο γάμο, με έναν/μία σύζυγο που δεν σε καλύπτει συναισθηματικά, που δεν σε καταλαβαίνει και κυρίως δεν σε σέβεται σαν προσωπικότητα. Είναι συνηθισμένο κατά την έναρξη της εργασιακής χρονιάς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι άνθρωποι να παίρνουν την απόφαση να ζητήσουν διαζύγιο.

Έχεις αποφασίσει ότι θέλεις διαζύγιο;

Ποια είναι τα σωστά βήματα για το διαζύγιο ;



Βήμα 1 : Βρες στο συρτάρι σου μια ληξιαρχική πράξη γάμου ( αρκεί και παλαιά). Εάν την έχεις χάσει να εκδώσεις μία μέσω του gov.gr για γάμους μετά το 2013 ή να αιτηθείς από το ΚΕΠ για γάμους πριν το 2013. Επίσης να εκδώσεις ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μέσω του gov.gr ή του ΚΕΠ.

Βήμα 2 : Συνειδητοποίησε τους λόγους για τους οποίους οδηγείσαι στο χωρισμό. Φτιάξε ένα ιστορικό του γάμου, κατά προτίμηση σε μορφή word ή και χειρόγραφο και απαρίθμησε τα περιστατικά έντασης και συγκρούσεων με ημερομηνίες καθώς και όλες τις άσχημες συμπεριφορές του/της συντρόφου σου.

Βήμα 3 : Κλείσε ραντεβού με ένα δικηγόρο εξειδικευμένο στο οικογενειακό δίκαιο και εμπειρία στην επίλυση των οικογενειακών διαφορών

Βήμα 4: Στο ραντεβού αυτό να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα έγγραφα( ληξιαρχική πράξη γάμου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ιστορικό γάμου). Συζήτησε ανοιχτά μαζί του/της ώστε να κατανοήσει το πρόβλημα σου και να σε καθοδηγήσει στο είδος του διαζυγίου που ταιριάζει στην περίπτωση σου καθώς και στους συγκεκριμένους χειρισμούς που πρέπει να κάνεις για να έχεις ένα θετικό αποτέλεσμα.

Βήμα 5: Ακολούθησε τις οδηγίες του/της δικηγόρου και προετοιμάσου κάτω από άκρα μυστικότητα.

Βήμα 6: Μην συζητήσεις με την άλλη πλευρά χωρίς προηγουμένως να είσαι πλήρως προετοιμασμένος/νη και χωρίς να έχεις συμβουλευτεί τον/την δικηγόρο σου για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή και ο κατάλληλος τρόπος.

Ακολούθησε τις κατάλληλες νομικές διαδικασίες τις οποίες θα σου υποδείξει ο/η δικηγόρος σου για τη λύση του γάμου σου εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι