Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νομικά Θέματα

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ποια πρόσωπα υποβάλλονται  
Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1. όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του. 2. όταν, λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες.
Διαδικασία             


Η υποβολή στη δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο,  με  αίτηση του ίδιου του πάσχοντος ή του συζύγου του, εφόσον υπάρχει έγγαμη συμβίωση, ή των γονέων ή τέκνων του ή του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως.'Οταν το πρόσωπο πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, το δικαστήριο αποφασίζει μόνο ύστερα από αίτηση του ίδιου.

 Ποιοι διορίζονται δικαστικοί συμπαραστάτες

Το δικαστήριο διορίζει δικαστικό συμπαραστάτη το φυσικό πρόσωπο που έχει προτείνει αυτός τον οποίο αφορά το μέτρο, εφόσον ο τελευταίος έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά το νόμο να διορισθεί. Αν αυτός που χρειάζεται τη συμπαράσταση δεν προτείνει κανέναν ή αν εκείνος που προτάθηκε δεν κρίνεται κατάλληλος, το δικαστήριο επιλέγει ελεύθερα αυτόν που κρίνει περισσότερο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού λάβει υπόψη του την τυχόν εκφρασμένη βούληση του συμπαραστατέου, να αποκλεισθεί συγκεκριμένο πρόσωπο, τους δεσμούς του με τους συγγενείς του ή άλλα πρόσωπα και ιδίως με τους γονείς του, τα τέκνα του και το σύζυγό του, καθώς και τον κίνδυνο από την τυχόν υφιστάμενη αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στον συμπαραστατέο και σ' αυτόν που πρόκειται να διορισθεί.
 Ποιοι απαγορεύεται να διοριστούν 

Δεν διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης: 1. Αυτός που δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. 2. Ο ενήλικος για τον οποίο έχει διοριστεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης κατά το άρθρο 1672. 3. Αυτός που συνδέεται με σχέση εξάρτησης ή με οποιονδήποτε άλλο στενό δεσμό με τη μονάδα ψυχικής υγείας στην οποία ο συμπαραστατέος έχει εισαχθεί για θεραπεία ή απλώς διαμένει. 


Αν δεν βρίσκεται κατάλληλο φυσικό πρόσωπο για να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 1669, η δικαστική συμπαράσταση ανατίθεται σε σωματείο ή ίδρυμα.
Προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης

Το δικαστήριο μπορεί οποτεδήποτε, πριν ή και μετά την έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση, να διορίσει, με αίτηση ενός από τα πρόσωπα του άρθρου 1667 ή και αυτεπαγγέλτως, προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη. Η εξουσία του περιλαμβάνει κάθε ασφαλιστικό μέτρο απαραίτητο για να αποφευχθεί σοβαρός κίνδυνος για το πρόσωπο ή την περιουσία του συμπαραστατέου.
Απαραίτητη έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας 
Το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσει την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση και το διορισμό δικαστικού συμπαραστάτη, καθώς και όταν πρόκειται να διορίσει προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη, συνεκτιμά την έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την καταλληλότητα του προσώπου που πρόκειται να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή του σωματείου ή του ιδρύματος, στα οποία πρόκειται να ανατεθεί η δικαστική συμπαράσταση.


Είδη δικαστικής συμπαράστασης 
Ανάλογα με την περίπτωση, το δικαστήριο που υποβάλλει ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση, είτε:


 1. Τον κηρύσσει ανίκανο για όλες ή για ορισμένες δικαιοπραξίες, γιατί κρίνει ότι αδυνατεί να ενεργεί γι' αυτές αυτοπροσώπως (στερητική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε
 2. Ορίζει ότι για την ισχύ όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών του απαιτείται η συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη (επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε 


3. Αποφασίζει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων.
Με μεταγενέστερη απόφασή του, το δικαστήριο μπορεί να τροποποιεί και αυτεπάγγελτα το είδος και την έκταση της δικαστικής συμπαράστασης.

Έναρξη δικαστικής συμπαράστασης 



Τα αποτελέσματα της δικαστικής συμπαράστασης αρχίζουν αφότου δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. Για την έναρξη όμως του λειτουργήματος του δικαστικού συμπαραστάτη απαιτείται τελεσιδικία της απόφασης που τον διορίζει.
 Εποπτικό Συμβούλιο 


Τα έργα της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης ασκεί συμβούλιο από τρία έως πέντε μέλη, τα οποία διορίζονται με την ίδια απόφαση που διορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη από συγγενείς ή φίλους του συμπαραστατουμένου (εποπτικό συμβούλιο). 

Όλες οι πράξεις του δικαστικού συμπαραστάτη, του εποπτικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου πρέπει να αποβλέπουν στο συμφέρον του συμπαραστατουμένου.



______________________________________________________________


ΘΑΝΑΤΟΣ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΘΗΚΗ- ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Σε περίπτωση θανάτου ,όταν ο κληρονομούμενος έχει αφήσει διαθήκη, πρέπει να εκδοθούν τα παρακάτω έγγραφα και να γίνουν οι  ακόλουθες ενέργειες για να περιέλθει η κληρονομία στον κληρονόμο :

1.    *Ληξιαρχική πράξη θανάτου ( Εκδίδεται από το ληξιαρχείο )
2.   *Πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών Εκδίδεται από τον Δήμο στον οποίο διατηρούσε οικογενειακή μερίδα ο θανών .Για την έκδοση του απαιτούνται δύο υπεύθυνες δηλώσεις από δύο μάρτυρες )
3.   *Διαθήκη  Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ θανόντος 
4. *Στοιχεία ταυτότητος κληρονόμων  –Διεύθυνση  –Τηλέφωνο  -ΑΦΜ –Δ.Ο.Υ.
                                      _________________
 δημοσίευση και κήρυξη κυρίας ιδιογράφου διαθήκης      
1.Κατάθεση - Προσδιορισμός  δικογράφου αίτησης στο  κατά τόπον αρμόδιο Ειρηνοδικείο του τόπου  της τελευταίας κατοικίας  εκείνου που  πέθανε.Απαιτείται εκτός από το δικόγραφο της αίτησης και ληξιαρχική πράξη θανάτου καθώς και πιστοποιητικό πλησιέστερων  συγγενών.
 Η απλή δημοσίευση απαιτεί μόνο αίτηση -ληξιαρχική πράξη θανάτου -πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και το πρωτότυπο της διαθήκης. 

 Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης  εξετάζεται ένας μάρτυρας  στο ακροατήριο, ο οποίος θα βεβαιώσει ότι η διαθήκη που πρόκειται να δημοσιευθεί και να κηρυχθεί κυρία έχει γραφεί από αρχής μέχρι τέλους με το χέρι του διαθέτη.

Για λήψη αντιγράφων πρακτικών και αποφάσεως : Μετά από συνεννόηση με τον Γραμματέα 

6. Κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο του τόπου της τελευταίας κατοικίας και στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την λήψη πιστοποιητικού περί δημοσίευσης η μη διαθήκης 

7. Σύνταξη υποβολή δήλωση φόρου κληρονομίας στην αρμόδια ΔΟΥ της τελευταίας κατοικίας του κληρονομουμένου σε προθεσμία 6 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης.

8. Σύνταξη συμβολαιογραφικής αποδοχής κληρονομίας - Μεταγραφή αποδοχής κληρονομίας στο Υποθηκοφυλακείο του ακινήτου.

9.   ΠΡΟΣΟΧΗ :ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ  ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ  ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ( *) 

                          ____________________________________________


 ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ - ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΙΟΥ

Στην μίσθωση  κατοικίας ή καταστήματος  ο μεν εκμισθωτής ( ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει υποχρέωση να παραδώσει τη χρήση του μισθίου ο δε ο μισθωτής (ενοικιαστής) έχει  ( μισθωτής)  έχει  υποχρέωση να καταβάλλει το μίσθωμα . Τι γίνεται  όμως όταν παρά την μεταξύ τους συμφωνία ο μισθωτής (ενοικιαστής) δεν καταβάλλει το ενοίκιο . Στην περίπτωση   προβλέπεται από τα άρθρα 662Α-662Η ΚΠοΛΔ , σύντομη διαδικασία που ονομάζεται  έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου ακινήτου.
Προϋποθέσεις
1.Η  έναρξη της  μίσθωσης να αποδεικνύεται εγγράφως, δηλαδή να υπάρχει μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία  2.καθυστέρηση του μισθώματος από δυστροπία
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Απαιτείται να συνταχθεί  από δικηγόρο και να επιδοθεί από δικαστικό επιμελητή   στον μισθωτή ( ενοικιαστή ) έγγραφη όχληση, δηλαδή έγγραφη εξώδικη  διαμαρτυρία – πρόσκληση , 15 τουλάχιστον ημέρες  πριν από την κατάθεση της αίτησης για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου .Επίδοση έγγραφης όχλησης απαιτείται μόνο μία φορά . Μετά την πάροδο 15 ημερών  από την ημερομηνία επίδοσης  της εξώδικης διαμαρτυρίας στον μισθωτή συντάσσεται και κατατίθεται από δικηγόρο  στο  αρμόδιο δικαστήριο αίτηση διαταγής  απόδοσης μισθίου . Η υπόθεση εκδικάζεται χωρίς  ακροαματική διαδικασία (χωρίς προτάσεις ,μάρτυρες κλπ). Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε λίγες μέρες και  αποτελεί τίτλο εκτελεστό. Η εκτέλεση της μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού περάσουν  είκοσι (20) ημέρες από την επίδοση  με δικαστικό επιμελητή στον μισθωτή , αντιγράφου εξ απογράφου με επιταγή προς εκτέλεση την οποία συντάσσει ο δικηγόρος ,χωρίς πλέον με βάσει τον Ν. 4055/2012 να απαιτείται προηγούμενη επίδοση αντιγράφου της . Ο μισθωτής   δικαιούται να  προσβάλλει την διαταγή απόδοσης μισθίου  με ανακοπή εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 εργασίμων ημερών,  όμως η άσκηση της ανακοπής εκ μέρους του μισθωτή δεν αναστέλλει την εκτέλεση της δηλαδή την έξωση του μισθωτή ..
Σημειώνεται, ότι η διαταγή απόδοσης εκτελείται και κατά των προσώπων, που αναφέρονται στο άρθρο 659 Κ.Πολ.Δ (υπομισθωτή ή οποιουδήποτε άλλου αντλεί δικαιώματα από τον μισθωτή ή κατέχει το μίσθιο γι' αυτόν).

Αλλαγές στην διαδικασία κατάθεσης σήματος

Με το νόμο 4072/2012 (ΦΕΚ Α’86/11.4.12) θεσπίστηκε νέα διαδικασία κατάθεσης σήματος. Ειδικότερα  για την κατάθεση σήματος  στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου  συμπληρώνονται και κατατίθενται από τους δικηγόρους νέα έντυπα Δήλωσης Κατάθεσης Εθνικού Σήματος καθώς και το πρωτότυπο  του σήματος σε έντυπη  μορφή καθώς και  σε ηλεκτρονική μορφή ,με την προσκομιδή CD  ή άλλου ηλεκτρονικού  αποθηκευτικού  μέσου .Αλλαγές προβλέπονται και στα τέλη κατάθεσης τα οποία για την πρώτη κλάση  προϊόντων και υπηρεσιών ανέρχονται στο ποσό των 110 €  και των 20€ για κάθε επιπλέον κλάση μέχρι την 10η .  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι