Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο - Ποιο είδος να προτιμήσω;

Διαζύγιο .Τα είδη του Διαζυγίου.
  Διαζύγιο κατ'αντιδικία -διαζύγιο λόγω διετούς διάστασης -Συναινετικό Διαζύγιο  . Ποιο απ'όλα  να προτιμήσω;

Στο οικογενειακό δίκαιο προβλέπονται τρία είδη διαζυγίου .
1.Το διαζύγιο λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου ή ποιο γνωστό ως διαζύγιο με αντιδικία.
Κλονιστικά γεγονότα του γάμου είναι εκείνα που πλήττουν το θεσμό του γάμου όπως η διγαμία ,η μοιχεία, η εγκατάλειψη, η επιβουλή της ζωής, η βάναυση συμπεριφορά ,οι ψυχικές παθήσεις ,κλπ  Η αγωγή κατατίθεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
2.Το διαζύγιο λόγω διετούς διάσταση ή γνωστό με την μη σωστή ονομασία αυτόματο διαζύγιο .
Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να λύσει τον γάμο λόγω του αμάχητου τεκμηρίου της διάστασης  των συζύγων για μια διετία ,δηλαδή της φυσικής και ψυχικής απομάκρυνσης του ενός συζύγου από τον άλλο με την θέληση να μην έχουν πλέον κοινωνία βίου. Την συμπλήρωση της διετίας δεν εμποδίζουν οι μικρές διακοπές που γίνονται ως προσπάθεια αποκατάστασης των συζυγικών σχέσεων. Η αγωγή κατατίθεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
3.Το συναινετικό διαζύγιο .
Συναινετικό είναι το διαζύγιο που εκδίδεται όταν οι σύζυγοι συμφωνούν και μπορούν να ζητήσουν τη λύση του γάμου τους με κοινή αίτηση τους που κατατίθεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας ).

Η επιλογή του διαζυγίου που θα προτιμήσουν οι σύζυγοι εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες όπως   οι προσωπικές τους  επιθυμίες ,ο χρόνος που βρίσκονται σε διάσταση και ο τρόπος που αυτή αποδεικνύεται , αν έχουν ανήλικα τέκνα ,η ποιότητα των σχέσεων τους, οι  οικονομικές τους δυνατότητες κά.
Ο ρόλος του δικηγόρου  είναι να προσπαθήσει να  διαχειριστεί τις σχέσεις τους  και να τους οδηγήσει στην επωφελέστερη, για εκείνους προσωπικά επιλογή, αφού μελετήσει  προσεκτικά τα στοιχεία της υπόθεσης τους  και κατόπιν  συνάντησης με τον ή τους εντολείς του θα τους  συμβουλεύσει σχετικά με  το είδος του διαζυγίου που πρέπει να ακολουθήσουν  κατ' αντιδικία ,λόγω διετούς διάστασης ή συναινετικό διαζύγιο.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι