Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο Ρύθμιση Επικοινωνίας Γονέα με Παιδί



Η επικοινωνία του γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει πλέον με το ανήλικο τέκνο, μπορεί εφόσον οι σύζυγοι  διατηρούν καλές σχέσεις , καταρχήν να ρυθμιστεί με συμφωνία των γονέων ,η οποία μάλιστα μπορεί να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του συγκεκριμένου γονέα και στις συγκεκριμένες συνθήκες ζωής του παιδιού.
Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς διαφωνούν και βρίσκονται σε διάσταση ;
Στην περίπτωση αυτή ο ένας γονέας(ως επί το πλείστον η μητέρα) ζητά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την μετοίκηση του συζύγου και  την ανάθεση της προσωρινής επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου σε αυτή .
Αντίστοιχα  ο άλλος γονέας (συνήθως ο πατέρας) μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να ρυθμίσει την επικοινωνία του με το ανήλικο τέκνο του,  με το οποίο πλέον δεν διαμένει μαζί. 
Το δικαίωμα βέβαια να ζητήσουν επικοινωνία με το ανήλικο τέκνο έχουν και ο παππούς και η γιαγιά.
Το δικαίωμα επικοινωνίας ασκείται είτε με αίτηση ή προφορική  ανταίτηση ασφαλιστικών μέτρων είτε με τακτική αγωγή.
Ο νόμος δεν ορίζει ορισμένο χρονικό διάστημα που ο γονέας μπορεί να επικοινωνεί με το ανήλικο τέκνο του .
Αυτό εξαρτάται από το αίτημα του κάθε  γονέα και τις συνθήκες ζωής και το πρόγραμμα του ανήλικου παιδιού.
Στην πράξη συνήθως η επικοινωνία ρυθμίζεται  σε ένα απόγευμα την εβδομάδα  , δύο Σαββατοκύριακα το μήνα π.χ.  το πρώτο και τρίτο Σαββατοκύριακο από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής Επίσης επτά ημέρες κατά τα Χριστούγεννα  εναλλάξ, το ένα έτος από 24/12  έως 30/12 και το επόμενο από 31/12 έως 6/1 και το Πάσχα, το ένα έτος  από τη Μεγάλη Δευτέρα έως την Κυριακή του Πάσχα και το άλλο από τη Δευτέρα του Πάσχα έως την Κυριακή του Θωμά. Τέλος το καλοκαίρι επί δεκαπέντε ή είκοσι ημέρες, εναλλάξ. Τόσο στη συμφωνία όσο και στη δικαστική απόφαση πρέπει να καθορίζεται  πότε   θα παραλαμβάνει και θα παραδίδει ο πατέρας το ανήλικο τέκνο  στην κατοικία της μητέρας του .
Η επικοινωνία του γονέα με το ανήλικο  τέκνο του αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του γονέα  και επομένως σε περίπτωση που αυτός δεν τηρεί  το πρόγραμμα επικοινωνίας δεν μπορεί να υποχρεωθεί προς τούτο δικαστικά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης πο...

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζε...

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγ...