Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δικαστική συμπαράσταση ασθενών με άνοια - alzheimer

Η ασθένεια, σωματική και πνευματική,  πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους στις ημέρες μας. Εάν έχετε μέλος της οικογένειας σας που είτε γεννήθηκε με κάποια νοητική ή πνευματική αναπηρία είτε αυτή προέκυψε αργότερα και σε μεγαλύτερη ηλικία και είναι τέτοια που να εμποδίζει το άτομο να διεκπεραιώσει με ασφάλεια τις υποθέσεις του θα βρεθείτε υποχρεωτικά αντιμέτωποι με την ανάγκη της εκδόσεως δικαστικής απόφασης που να κηρύσσει το πρόσωπο που ασθενεί σε δικαστική συμπαράσταση και να ορίζει το πρόσωπο του δικαστικού συμπαραστάτη δηλαδή εκείνου που θα διεκπεραιώνει νομίμως τις υποθέσεις του.

Θέλετε να υποβάλετε αίτηση για συνταξιοδότηση ασθενούς από alzheimer ή άνοια, αίτηση για τη χορήγηση επιδομάτων, να εισπράξετε τα νοσήλια από το ασφαλιστικό του ταμείο,να διαχειριστείτε τραπεζικό του λογαριασμό πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο  για την διεξαγωγή της απαραίτητης διαδικασίας. 
Η αίτηση για δικαστική συμπαράσταση κατατίθεται στο αρμόδιο δικαστήριο που είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας του προσώπου που πρόκειται να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση . Το δικόγραφο της αίτησης για δικαστική συμπαράσταση συντάσσεται υπογράφεται και κατατίθεται υποχρεωτικά και μόνο  από δικηγόρο.


Εν συνεχεία της καταθέσεως χρειάζεται ειδική προδικασία, δηλαδή  επίδοση αντιγράφου της αίτησης με κλήση για συζήτηση ( δηλαδή με τον ορισμό της δικασίμου) α) προς τον  αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών,β) το πρόσωπο του οποίου ζητείται η υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση  καθώς και γ) στην αρμόδια Κοινωνική  Υπηρεσία.
Κατά την εκδίκαση της υποθέσεως που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών προσκομίζονται  ιατρικές γνωματεύσεις κατά προτίμηση δημοσίων Νοσοκομείων ή φορέων από τις οποίες να προκύπτει ότι η κατάσταση της υγείας του  καθιστά αδύνατη τη φροντίδα των υποθέσεων και της περιουσίας του από τον ίδιο.
Το Δικαστήριο όταν πεισθεί για την κατάσταση της υγείας, του προς συμπαράσταση προσώπου από τις προσκομιζόμενες ιατρικές γνωματεύσεις μπορεί να μην κρίνει αναγκαία στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.  Επίσης εάν το Δικαστήριο τόσο από τα  ιατρικά πιστοποιητικά  σε συνδυασμό με την κατάθεση της μάρτυρα που εξετάζεται για το λόγο αυτό κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο πιστοποιείται  ότι ο συμπαραστατέος/α βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να επικοινωνήσει με το περιβάλλον  το Δικαστήριο  μπορεί να κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η επικοινωνία του με αυτόν για το σχηματισμό άμεσης αντίληψης περί της κατάστασής του.
Στην περίπτωση που το Δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση, εκδίδει απόφαση με την οποία  διατάσσει  να τεθεί σε στερητική δικαστική συμπαράσταση  ο καθ` ου η αίτηση, τον κηρύσσει  ανίκανο για  δικαιοπραξίες διορίζει  προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη για το χρόνο από την έκδοση μέχρι την τελεσιδικία της  απόφασης και οριστικό  δικαστικό συμπαραστάτη  για το μετέπειτα χρονικό διάστημα. Ως κατάλληλο πρόσωπο για το λειτούργημα του δικαστικού συμπαραστάτη με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του/της  συμπαραστατέου/ας, όπως το καθορίζουν οι βιοτικές και ψυχικές ανάγκες του, ορίζεται εκείνο το πρόσωπο που συνήθως μέχρι εκείνη τη στιγμή περαιώνει το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν τον συμπαραστατέο και, σύμφωνα με το νόμο,παρέχει τα εχέγγυα ότι θα ασκήσει με επάρκεια και συνέπεια το λειτούργημά του, μεριμνώντας, όσο το δυνατόν καλύτερα, για την κάλυψη των ειδικών αναγκών του/της  συμπαραστατέου/ας.
  Επίσης ορίζει τουλάχιστον τριμελές εποπτικό συμβούλιο   αποτελούμενο συνήθως από πλησιέστερους συγγενείς που  μπορούν να βοηθήσουν το έργο του δικαστικού συμπαραστάτη και κρίνονται κατάλληλα από το Δικαστήριο για το λειτούργημα της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης. Επίσης το Δικαστήριο διατάσσει την καταχώριση του διατακτικού της απόφασης σε  ειδικό βιβλίο, που τηρείται για το σκοπό αυτό, στη Γραμματεία του Δικαστηρίου. Η απόφαση επιδίδεται στον συμπαραστατέο και τον Εισαγγελέα  και εφόσον δεν ασκηθούν ένδικα μέσα γίνεται τελεσίδικη οπότε και ο προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης μετατρέπεται αυτομάτως σε οριστικό δικαστικό συμπαραστάτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι