Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο . Πως να αντιμετωπίσω το διαζύγιο


Η έγκαιρη ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική στα θέματα του χωρισμού και του διαζυγίου. Σε περίπτωση διακοπής της συζυγικής συμβίωσης η καθημερινότητα του ζευγαριού αλλάζει ριζικά. Ανακύπτει άμεσα η ανάγκη να ρυθμιστούν διαφορετικά από ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή,  σημαντικά  θέματα για τη ζωή του ζευγαριού  που χωρίζει αλλά και τη ζωή των παιδιών τους .
Τέτοια θέματα είναι :η  αλλαγή στέγης του ενός γονέα, το  θέμα διαμονής των ανήλικων  παιδιών  μαζί με τον πατέρα ή τη μητέρα  τους δηλαδή η ρύθμιση της οικογενειακής στέγης, η ρύθμιση εκείνου του τομέα της γονικής μέριμνας που  ονομάζεται από το νόμο επιμέλεια και περιλαμβάνει τη διαμονή την εκπαίδευση και την ανατροφή του παιδιού. Παράλληλα κάθε σύζυγος καλείται να λύσει άμεσα  πολλά θέματα της καθημερινότητας που  αφορούν τη διαμόρφωση της νέας του  ζωής  χωριστά από τον άλλο, την καθημερινότητα των παιδιών, τις ανάγκες των παιδιών- οικονομικές , εκπαιδευτικές, υλικές και ψυχικές-  πιεστικά οικονομικά θέματα όπως την εξασφάλιση της διατροφής του-διατροφή συζύγου και τον χωρισμό της οικογενειακής περιουσίας- τη συμμετοχή του στα αποκτήματα. Επιπλέον όμως  βιώνει έντονα συναισθήματα θυμού, πικρίας, απόρριψης, μοναξιάς. 
 Η επικοινωνία  του  ζευγαριού  γίνεται προβληματική ή διακόπτεται εντελώς, ο διάλογος μεταξύ τους  αναπληρώνεται από παρεμβάσεις τρίτων που μιλούν εξ ονόματος κάθε συζύγου είτε αυτοί είναι συγγενείς είτε δικηγόροι.

Οι σύζυγοι και γονείς ή οι σύντροφοι μιας συμβίωσης με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης  έχουν τις εξής επιλογές. Να απευθυνθούν  στα δικαστήρια για την ρύθμιση των θεμάτων της επιμέλειας και της διατροφής ανηλίκων  παιδιών, της δικής τους διατροφής-διατροφής συζύγου, όπου αυτή προβλέπεται από το νόμο, της έκδοσης του διαζυγίου τους (διαζύγιο με αντιδικία ή διαζύγιο λόγω  διετούς  διάστασης) ή να  συμφωνήσουν  να αναθέσουν  στους δικηγόρους τους την έκδοση  ενός συναινετικού διαζυγίου χρησιμοποιώντας τους δικηγόρους τους ως δίαυλο επικοινωνίας  ή να συμφωνήσουν να υπαγάγουν τη διαφορά τους σε διαμεσολάβηση.
Στη διαδικασία  της οικογενειακής  διαμεσολάβησης με τη βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή, τη δική τους διαρκή παρουσία και την υποχρεωτική συμμετοχή του δικηγόρου τους,  μπορούν να   σχεδιάσουν πολύ αναλυτικά  τη  νέα πραγματικότητα μετά το χωρισμό. Να καταλήξουν  σε ένα πρακτικό διαμεσολάβησης που θα αποτυπώνει αυτό που ο καθένας  πραγματικά επιθυμεί και ικανοποιεί τις νέες  ανάγκες του μετά το χωρισμό  έχοντας συγχρόνως τη δυνατότητα να ρυθμίσει συνολικά όλα τα θέματα που απορρέουν από το διαζύγιο καθώς και να διαχειριστεί τα συναισθήματα πικρίας και θυμού  οικοδομώντας ένα νέο τρόπο επικοινωνίας των διαζευγμένων  που θα αμβλύνει τις καθημερινές αντιδικίες.

 Κάθε μια από τις παραπάνω επιλογές προϋποθέτει  να συμβουλευτούμε άμεσα το  δικηγόρο μας  ο οποίος αφού πληροφορηθεί αναλυτικά το ιστορικό  της δικής μας προσωπικής υπόθεσης θα μας  συμβουλεύσει εξατομικευμένα  για το δρόμο που ενδείκνυται να ακολουθηθεί στην δική μας προσωπική περίπτωση. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζεται τη μητέρα του για μεγάλα χρονικά διαστήμ