Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο και διατροφή ανήλικου παιδιού




Στη διάσταση και το διαζύγιο  ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων ή του έχει ανατεθεί η  προσωρινή επιμέλεια με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ή με οριστική απόφαση του δικαστηρίου  και που συνήθως είναι η μητέρα, μπορεί εκπροσωπώντας το ανήλικο τέκνο, να διεκδικήσει διατροφή  όταν το ανήλικο τέκνο στερείται  πόρων και περιουσίας  και αδυνατεί να διατρέφει τον εαυτό του.

 Το ποσό της διατροφής του ανηλίκου τέκνου μπορεί είτε να αποτελέσει περιεχόμενο συμφωνίας των γονέων, η οποία μπορεί να προκύψει μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης ,η οποία είναι μια εξωδικαστική διαδικασία η οποία καταλήγει σε πρακτικό διαμεσολάβησης το οποίο περιλαμβάνει τη συμφωνία των συζύγων και αποτελεί τίτλο εκτελεστό ,όπως μια δικαστική απόφαση, χωρίς όμως  οι γονείς να περάσουν από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με το Ν. 4512/2018 από τον Οκτώβριο του 2018 θα είναι υποχρεωτική στις οικογενειακές διαφορές  δηλαδή κανένα δικόγραφο αγωγής για υπόθεση που αφορά οικογενειακή διαφορά δεν θα μπορεί να συζητηθεί στο δικαστήριο εάν τα μέρη δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προκειμένου να αναζητήσουν λύση στη διαφορά τους πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και κυρίως πιο φιλικά και πολιτισμένα . Το διαζύγιο σε κάθε περίπτωση θα απαγγέλλεται με δικαστική απόφαση.
Συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο που είναι και διαμεσολαβητής/τρια  για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.


Εάν όμως οι γονείς δεν συμφωνούν για το ύψος της διατροφής τότε ο γονέας που έχει την επιμέλεια θα ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή αγωγή διατροφής ανηλίκου τέκνου σύμφωνα με την ειδική  διαδικασία  των διαφορών από την οικογένεια, το γάμο και την ελεύθερη συμβίωση . Το δικαστήριο κρίνοντας ότι το ανήλικο τέκνο δεν μπορεί να διαθρέψει τον εαυτό του  θα αποφασίσει ότι αυτό δικαιούται να λαμβάνει διατροφή, σε χρήμα, προκαταβαλλόμενη κατά μήνα και θα ορίσει το ποσό της διατροφής  ανάλογα με τις οικονομικές  δυνάμεις των γονέων. Συγκεκριμένα θα κρίνει τα εισοδήματα από την εργασία εκάστου γονέα ,τα εισοδήματα από την ακίνητη περιουσία του ,καθώς και τις διατροφικές ανάγκες του ανηλίκου τέκνου. Οι ανάγκες του παιδιού ορίζονται από την ηλικία του ,την κατάσταση της υγείας του ( αν είναι υγιές ή χρειάζεται γυαλιά οράσεως, ορθοδοντική θεραπεία, ειδική εκπαίδευση για μαθησιακές δυσκολίες κλπ)  τις εκπαιδευτικές του ανάγκες ( σχολείο ιδιωτικό ή δημόσιο, φροντιστήριο ξένες γλώσσες κλπ) ,τις εξωσχολικές δραστηριότητες του, τις ανάγκες στέγασης του ( ιδιόκτητη κατοικία ή μισθωμένη κατοικία από το γονέα ) , τις ανάγκες για την ψυχαγωγία του ,την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη κλπ) . Επίσης θα κριθεί εάν καθένας από τους γονείς έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο ή σχέση για τα οποία είναι υπόχρεος διατροφής .  Το δικαστήριο αφού ορίσει το ποσό των αναγκών του ανήλικου παιδιού θα κατανείμει το ποσό αυτό ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονέων στον δε γονέα με τον οποίο διαμένει το ανήλικο τέκνο θα συνυπολογίσει και τις δαπάνες που αυτός παρέχει για την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών της κατοικίας καθώς και τη φροντίδα και περιποίηση του ανήλικου παιδιού που του παρέχει ο γονέας αυτός την οποία θα υπολογίσει σε χρήμα  , και που συνήθως είναι  η μητέρα, και εν συνεχεία θα καθορίσει το ποσό της μηνιαίας συμμετοχής , δηλαδή της διατροφής που πρέπει να πληρώνει ο υπόχρεος γονέας κάθε μήνα για τη διατροφή του ανηλίκου τέκνου.

Η απόφαση για τη διατροφή κηρύσσεται από το δικαστήριο προσωρινά εκτελεστή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα καλό βιοτικό επίπεδο για το ανήλικο παιδί η ευθύνη για τη συντήρηση του οποίου συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση του ακόμη και εάν οι γονείς αποφάσισαν να ζουν χωριστά σε διάσταση ή να χωρίσουν οριστικά με διαζύγιο.

Συμβουλευτείτε  το δικηγόρο σας για τις δυνατότητες που σας παρέχονται αναφορικά με την επιμέλεια και τη διατροφή στη διάσταση  και το διαζύγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι