Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο στο εξωτερικό. Αναγνώριση δεδικασμένου αλλοδαπής απόφασης διαζυγίου.

Εάν έχετε εκδώσει  μια απόφαση διαζυγίου σε χώρα του εξωτερικού η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Δανία, και δεν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε στην Γεωργία, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, ή σε χώρα που δεν  έχει διμερή ή πολυμερή  σύμβαση με την Ελλάδα η απόφαση αυτή προκειμένου να ισχύσει στην Ελλάδα χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ελληνικό Δικαστήριο με τη διαδικασία της αναγνώρισης δεδικασμένου αλλοδαπής απόφασης.
Μια αλλοδαπή δικαστική   απόφαση  διαζυγίου  από χώρα που δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω μπορεί να αποκτήσει ισχύ στην Ελλάδα εφόσον α) αποτελεί δεδικασμένο κατά το δίκαιο του τόπου όπου εκδόθηκε, β) η υπόθεση κατά τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου υπαγόταν στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του κράτους στο οποίο ανήκει το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, γ) ο διάδικος που νικήθηκε δεν στερήθηκε το  δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και γενικά να συμμετάσχει στη δίκη  δ) δεν είναι αντίθετη προς απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που εκδόθηκε για την ίδια υπόθεση μεταξύ των ιδίων διαδίκων   και ε) δεν είναι αντίθετη προς τα χρηστά ήθη και τη δημόσια τάξη .
Η  αναγνώριση του δεδικασμένου αλλοδαπής αποφάσεως ρυθμίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 323 και 905 του ΚΠολΔ .
Για την έναρξη της διαδικασίας αναγνώρισης δεδικασμένου αλλοδαπής απόφασης  συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο εξειδικευμένο στο οικογενειακό δίκαιο. Απαραίτητα έγγραφα για την έναρξη της διαδικασία αυτής ενώπιον του Ελληνικού Δικαστηρίου είναι:

Η Ληξιαρχική πράξη γάμου
Επίσημο αντίγραφο της αλλοδαπής απόφασης μεταφρασμένο σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα
Έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται ότι οι σύζυγοι έλαβαν γνώση της αγωγής ή της αιτήσεως διαζυγίου και δεν στερήθηκαν το δικαίωμα υπεράσπισης .
Η απόφαση να έχει καταστεί αμετάκλητη και αυτό να προκύπτει είτε από το σώμα της απόφασης ή από σχετικό πιστοποιητικό του Δικαστηρίου της χώρας στην οποία αυτή εκδόθηκε.
Πιστοποιητικό του δικαστηρίου της Ελλάδος ότι δεν έχει κατατεθεί αγωγή διαζυγίου στο ελληνικό δικαστήριο.
Συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο για να καταστήσετε ισχυρή την απόφαση του διαζυγίου σας στην Ελλάδα !
 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης πο...

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζε...

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγ...