Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γονική μέριμνα και επιμέλεια τέκνων




Τι περιλαμβάνει η γονική μέριμνα και τι είναι η επιμέλεια παιδιού;Σε περίπτωση χωρισμού ποια είναι τα δικαιώματα του κάθε γονέα σε σχέση με την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα του ανήλικου παιδιού ;


Η γονική μέριμνα είναι έννοια ευρύτερη από την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου και περιλαμβάνει τρεις (3) τομείς δικαιωμάτων. Την επιμέλεια , τη διαχείριση της περιουσίας του ανήλικου παιδιού (εφόσον αυτό έχει περιουσία) και την εκπροσώπηση του ανήλικου παιδιού σε δικαιοπραξίες ή ενώπιον του δικαστηρίου.
Όταν ο γάμος λειτουργεί κανονικά οι γονείς ασκούν από κοινού και τους τρεις τομείς της γονικής μέριμνας ενώ όταν οι σύζυγοι είναι σε διάσταση και επιθυμούν το χωρισμό συνεχίζουν να ασκούν από το νόμο από κοινού τους τομείς εκείνους της γονικής μέριμνας όπως η εκπροσώπηση του παιδιού και τη διαχείριση της περιουσίας του εκτός εάν συντρέχουν κάποιοι εξαιρετικοί λόγου που επιβάλλουν αυτή να ασκείται μόνο από τον ένα γονέα ( θάνατος, ασθένεια, ασωτία κλπ) ενώ πλέον πρέπει να ρυθμιστεί ποιος από τους δύο γονείς θα ασκεί την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού.

Αυτό που πρέπει επομένως να καθοριστεί σε περίπτωση διάστασης είτε με συμφωνία μεταξύ των γονέων είτε από το δικαστήριο σε περίπτωση διαφωνίας είναι μόνο η άσκηση της επιμέλειας.
Συνοψίζοντας :
Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει τρεις τομείς δικαιωμάτων του γονέα α. την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου β. την διοίκηση της περιουσίας του και γ. την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη.
Η επιμέλεια δηλαδή είναι ο ένας από τους τρεις (3) τομείς της γονικής μέριμνας.
Η επιμέλεια περιλαμβάνει κάθε θέμα το οποίο σχετίζεται με την ανατροφή, την επίβλεψη, την μόρφωση και την εκπαίδευση του τέκνου, την εν γένει ανάπτυξη της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής προσωπικότητας του ανηλίκου τέκνου, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.

Όταν υπάρξει διακοπή όμως της συζυγικής συμβιώσεως, ανατρέπονται πλέον οι συνθήκες της ζωής της οικογένειας, καταργείται ο συζυγικός οίκος, δημιουργείται χωριστή εγκατάσταση του καθενός από τους γονείς και ανακύπτει θέμα διαμονής του/των ανηλίκων τέκνων και επομένως η ρύθμιση της επιμέλειας αυτών γίνεται από το δικαστήριο εφόσον οι γονείς δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν είτε στα πλαίσια της διαδικασίας διαμεσολάβησης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στις οικογενειακές διαφορές είτε στα πλαίσια συμφωνίας για το συναινετικό διαζύγιο.
Οι γονείς μπορεί να συμφωνήσουν ότι ο ένας γονέας θα ασκεί την επιμέλεια (συνήθως η μητέρα) είτε μπορούν να αποφασίσουν συνεπιμέλεια δηλαδή την άσκηση της επιμέλειας από κοινού είτε με την μορφή της συναπόφασης σε διάφορους τομείς αυτής, είτε με τη μορφή της χρονικής κατανομής της διαμονής του παιδιού μεταξύ των γονέων διευθέτηση η οποία απαιτεί τη συμφωνία των γονέων ως προς τον τόπο διαμονής του παιδιού.

Όταν η επιμέλεια ανατεθεί σε έναν από τους γονείς, αυτός έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τα τρέχοντα και καθημερινά θέματα που σχετίζονται με την επιμέλεια του/των παιδιών . Ως κατευθυντήρια γραμμή και βασικό κριτήριο για την ανάθεση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων στον ένα από τους γονείς τους, στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων, είναι το αληθινό συμφέρον του τέκνου, σωματικό, υλικό, πνευματικό, ψυχικό και γενικά κάθε είδους συμφέρον, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητη και υπεύθυνη προσωπικότητα.

Η ανάθεση της επιμέλειας είτε με συμφωνία είτε σε περίπτωση διαφωνίας με δικαστική απόφαση απαιτεί τη συνεργασία με έμπειρο δικηγόρο του οικογενειακού δικαίου, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση και στην επίτευξη του στόχου σας εξασφαλίζοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σας στις αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον των παιδιών σας παρά το χωρισμό και το διαζύγιο !

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης πο...

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζε...

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγ...