Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Διαζύγιο, τις Οικογενειακές διαφορές και τη Διαμεσολάβηση με το νέο Ν.4640/2019


                                            


1. Όταν το ζευγάρι αποφασίζει τη λύση του γάμου του, ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει;
Σπάνια ένα ζευγάρι από κοινού αποφασίζει τη λύση του γάμου του. Ακόμη και όταν και οι δύο σύζυγοι γνωρίζουν ότι πρέπει να χωρίσουν συνήθως ένας είναι εκείνος που παίρνει την αρχική πρωτοβουλία. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει εκείνος ή εκείνη που αποφασίζουν να χωρίσουν είναι να χτυπήσει την πόρτα του δικηγόρου προκειμένου να αντλήσει σωστή πληροφόρηση για τα διαφορετικά είδη του διαζυγίου, να μάθει για τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του καθώς και για τις απαραίτητες νομικές κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει για την προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Η πληροφόρηση αυτή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και ο/η σύζυγος που επιθυμεί να χωρίσει να μπορεί μετά από τη σωστή συμβουλή που θα λάβει να επιλέξει το διαζύγιο που ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωση της/του σύμφωνα τόσο με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τη δική της/του αλλά και του άλλου συζύγου.

2. Ποια δικαιολογητικά θα χρειαστούν; Σε όλα τα είδη διαζυγίου δύο έγγραφα είναι απαραίτητα, α. ένα επίσημο αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης του γάμου από το ληξιαρχείο του τόπου τέλεσης του γάμου, την οποία συνήθως έχουν οι σύζυγοι από τον καιρό που παντρεύτηκαν καθώς και β. ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το δήμο στον οποίο διατηρούν οικογενειακή μερίδα το οποίο μπορούν να λάβουν άμεσα μέσω του ΚΕΠ.

3. Σε τι διαφέρει το συναινετικό διαζύγιο από το διαζύγιο με αντιδικία; Το διαζύγιο μπορεί να είναι συναινετικό ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα αντιδικίας. Το συναινετικό διαζύγιο απαιτεί συμφωνία και συμμετοχή και των δύο συζύγων αφού προϋποθέτει την υποχρεωτική υπογραφή μιας συμφωνίας, που συντάσσετε από τους δικηγόρους τους και υπογράφεται από τους συζύγους ενώπιον του γραμματέα του αρμοδίου Ειρηνοδικείου. Με αυτή τη συμφωνία  οι σύζυγοι ρυθμίζουν το θέμα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών, της επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει πλέον την επιμέλεια με τα παιδιά του καθώς και το ποσό και τον τρόπο καταβολής της διατροφής των ανήλικων παιδιών. Στη συνέχεια οι σύζυγοι μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους υπογράφουν πράξη λύσεως του γάμου ενώπιον συμβολαιογράφου.

4. Ποια είναι η διαδικασία στην περίπτωση της αντιδικίας και ποιος ο σκοπός και οι συνέπειες ; Στην περίπτωση της αντιδικίας τη διαδικασία ξεκινά ο ένας σύζυγος χωρίς τη σύμπραξη του άλλου με την κατάθεση αγωγής ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, στην οποία εξιστορεί όλα τα κλονιστικά του γάμου περιστατικά δηλαδή περιστατικά της κοινής τους ζωής, ορίζεται δικάσιμος ενώπιον του δικαστηρίου, προσκομίζονται αποδεικτικά έγγραφα και εξετάζονται μάρτυρες οι οποίο συνήθως είναι πρόσωπα του άμεσου οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος προκειμένου να αποδειχθούν τα περιστατικά. Το διαζύγιο με αντιδικία είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία,αλλιώς η έντονη αντιδικία διαταράσσει την καθημερινότητα των εμπλεκομένων συζύγων αλλά κυρίως των παιδιών τα οποία καλούνται να επιλέξουν το στρατόπεδο του πολέμου στο οποίο θα βρίσκονται .

5. Ποια η νομοθεσία όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην ζευγαριού;
Μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου  γεννιέται και υφίσταται η λεγόμενη αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα η οποία διεκδικείται με αγωγή ενώπιον των δικαστηρίων. Αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου ακόμη και εάν αυτά εμφανίζονται στο όνομα του ενός συζύγου και ο νόμος προβλέπει ένα μαχητό τεκμήριο, μια παραδοχή θα το λέγαμε απλά, ότι ο άλλος σύζυγος έχει συμμετοχή σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατά τουλάχιστον το 1/3 εκτός εάν αποδείξει μεγαλύτερη συμβολή και ο άλλος σύζυγος μπορεί να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο σύζυγος του είχε μικρότερη συμβολή ή καμία απολύτως συμβολή.

6.Ποια θέματα πρέπει να λυθούν νομικά στα πλαίσια ενός διαζυγίου ;
Τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν στα πλαίσια του διαζυγίου είναι το πρόσωπο στο οποία θα ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών, το πρόγραμμα της επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με τα ανήλικα παιδιά του εντός της εβδομάδας, του μήνα ,στις Χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές διακοπές καθώς και τις διακοπές του καλοκαιριού ,το θέμα της διατροφής της συζύγου και των ανήλικων παιδιών, της χρήσης της οικογενειακής στέγης, της κατανομής των κινητών πραγμάτων καθώς και η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα.

7.Πως μπορεί να ρυθμιστεί η επιμέλεια των ανήλικων παιδιών ;
Η ανάθεση της επιμέλειας μπορεί να ρυθμιστεί με συμφωνία στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου ή από το δικαστήριο στα πλαίσια της αντιδικίας και μπορεί να ανατεθεί στον ένα γονέα, συνήθως τη μητέρα ή να ανατεθεί από κοινού και στους δύο γονείς, οι οποίοι μπορούν να συναποφασίζουν για τα θέματα της ανατροφής,της εκπαίδευσης και του τόπου διαμονής του παιδιού ή να κατανείμουν χρονικά την παραμονή του παιδιού στα δύο ξεχωριστά σπίτια των γονέων.

8. Τι αλλάζει νομοθετικά από το νέο χρόνο στις οικογενειακές διαφορές ;
Από τις 15.01.2020 σύμφωνα με το Ν.4640/2019 που αφορά τη διαμεσολάβηση οι παραπάνω οικογενειακές διαφορές που αφορούν την επιμέλεια, την επικοινωνία, τη διατροφή κλπ υπάγονται σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης κατά την οποία οι συζυγοι  θα ενημερωθούν από το διαμεσολαβητή αλλά  και ο δικηγόρος έχει πλέον υποχρέωση να ενημερώνει εγγράφως  τον εντολέα του για τη διαδικασία.

9.Ποιες υποθέσεις αφορά η νέα διαδικασία της διαμεσολάβησης;
Αφορά όλες τις υφιστάμενες ή τις μελλοντικές οικογενειακές διαφορές για τις οποίες πρόκειται να κατατεθεί αγωγή που αφορά την επιμέλεια,την επικοινωνία τη διατροφή,τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης,την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα κλπ , από την 15.01.2020 και εν συνεχεία.

10. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης και πόσο έχουν ευνοηθεί τα παιδιά των χωρισμένων γονιών όταν δεν ζουν την αντιδικία; Η διαμεσολάβηση πέρα από διαδικασία πιο γρήγορη και οικονομική από την αντιδικία στο δικαστήριο δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους γονείς, με την παρουσία και τη βοήθεια του διαμεσολαβητή και των νομικών παραστατών τους να επιλύσουν ουσιαστικά και ταυτόχρονα τα νομικά, οικονομικά, περιουσιακά και προσωπικά θέματα με πρακτικό διαμεσολάβησης, αποκαθιστώντας τη σχέση τους σε καλύτερο επίπεδο ώστε να καταλήξουν άμεσα και γρήγορα σε ένα συναινετικό διαζύγιο αλλά και ως γονείς να συνεχίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και την άσκηση των δικαιωμάτων τους σε ένα πιο φιλικό και ειρηνικό περιβάλλον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι