Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αλλάζει ο Νόμος 4640/2019 στις Οικογενειακές Διαφορές το Διαζύγιο και τη Διαμεσολάβηση.



Ο νέος νόμος για τη διαμεσολάβηση εισάγει μια νέα ρύθμιση η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελής για τα ζευγάρια που χωρίζουν. Προκειμένου να εξοικειώσει τους πολίτες που βρίσκονται στη διαδικασία του χωρισμού και του διαζυγίου με τη διαμεσολάβηση προβλέπει για τις οικογενειακές διαφορές κάποιες υποχρεώσεις του δικηγόρου και των μερών μιας οικογενειακής διαφοράς προκειμένου να διευκολύνει τα μέρη να γνωρίσουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και τα οφέλη της και να αποφασίσουν ελεύθερα εν συνεχεία εάν θα επιλέξουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη συμβολή και βοήθεια του διαμεσολαβητή ή θα ε προτιμήσουν τη διαδικασία των δικαστηρίων.

Οι δικηγόροι πλέον οφείλουν να ενημερώσουν τον/την εντολέα- πελάτη τους για τη διαμεσολάβηση και η ενημέρωση αυτή πρέπει να πιστοποιείται με την υπογραφή ειδικού ενημερωτικού εντύπου από τον εντολέα- πελάτη και το δικηγόρο και να κατατίθεται μαζί με την αγωγή ως τυπική προϋπόθεση για τη συζήτηση αυτής.

Επίσης τα μέρη μιας οικογενειακής διαφοράς οφείλουν να συμμετάσχουν σε μια αρχική υποχρεωτική συνεδρία διαμεσολάβησης για να ενημερωθούν από τον πλέον κατάλληλο που δεν είναι άλλος από το διαμεσολαβητή για τις αρχές, τη διαδικασία και κυρίως τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η διαδικασία για τη δική τους προσωπική υπόθεση και εν συνεχεία να επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν τη διαδικασία ή θα καταλήξουν στο δικαστήριο .

Η διαμεσολάβηση είναι εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης των διαφορών με την βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση και με τις ικανότητες και την εμπειρία του συμβάλει στην επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες των μερών και έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές .

Στη διαδικασία αυτή τα μέρη δεν προσέρχονται μόνα τους αλλά στο πλευρό κάθε μέρους βρίσκεται ο δικηγόρος του ως ένας σύμβουλος διαπραγμάτευσης. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η διαμεσολάβηση ως διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη, με μικρότερο οικονομικό κόστος από τη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων, επιλύει τα νομικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο οριστικό, ενώ συγχρόνως λόγω της ασφαλούς και ελεγχόμενης διαπραγμάτευσης με την αυτοπρόσωπη παρουσία και την ενεργό συμμετοχή των μερών με δίαυλο ανάμεσα τους τον διαμεσολαβητή επιλύει σε βάθος τη διαφορά και βελτιώνει ουσιαστικά το επίπεδο σχέσεων των μερών.
Οι διαφορές όπου προβλέπεται υποχρέωση συμμετοχής σε αρχική υποχρεωτική συνεδρία διαμεσολάβησης είναι εκείνες που αφορούν τη διατροφή α) της συζύγου, ή β)των ανήλικων παιδιών λόγω διαζυγίου, γ) ή από τη συγγένεια δ) ή της άγαμης μητέρας και του παιδιού που έχει γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων του, ε) την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα, στ) τη ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας γονέα – τέκνου ζ) τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης η) την κατανομή των κινητών πραγμάτων, θ) τις περιουσιακές διαφορές των συζύγων περιλαμβανομένης και της αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα.
Στα πλαίσια της διαμεσολάβησης διαμορφώνεται μια συμφωνία η οποία ενσωματώνεται στο πρακτικό διαμεσολάβησης που υπογράφεται από τα μέρη, το διαμεσολαβητή και τους δικηγόρους τους και της οποίας το περιεχόμενο αποτελεί και τη συμφωνία που απαιτείται για το συναινετικό διαζύγιο το οποίο εν συνεχεία εκδίδεται άμεσα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο ΑΚ1441 ενώπιον του συμβολαιογράφου.

Οι σύζυγοι που επέλεξαν τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη της συμφωνίας του συναινετικού τους διαζυγίου δημιουργούν ένα υπόβαθρο συνεργασίας για το μέλλον και σπάνια υποτροπιάζουν σε συνέχιση των ερίδων τους όπως πολλές φορές συμβαίνει σε ένα συναινετικό διαζύγιο που εκδίδεται με διαπραγμάτευση μεταξύ των δικηγόρων. Συγχρόνως έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν το χρόνο που θα επανέλθουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης για να επανακαθορίσουν τους όρους της συμφωνίας τους ιδίως αυτούς που αφορούν τη διατροφή και την επικοινωνία ακολουθώντας την ηλικία των παιδιών και προσαρμόζοντας τη συμφωνία τους στις νέες τους ανάγκες.

Η Παναγιώτα Λουκάκου είναι Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, εταίρος της εταιρείας εμπορικής και οικογενειακής διαμεσολάβησης ΔΙΑΛΟΓΟΣ .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης πο...

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζε...

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγ...