Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταβολή των όρων διατροφής ανηλίκου τέκνου.Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού. Πως θα καταβάλλω τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων μου;



           

Τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκλεισαν προσωρινά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με άγνωστες τις προοπτικές για τη βιωσιμότητα τους. Ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα. Όσοι από αυτούς είναι γονείς και υπόχρεοι καταβολής διατροφής ανηλίκων τέκνων, στην πλειονότητα τους πατεράδες, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία ως δικαιολογία για να αποφύγουν την εκπλήρωση της υποχρέωση καταβολής διατροφής. Τι θα συμβεί όμως εάν η έλλειψη αυτή εισοδήματος διαρκέσει αρκετά ή επηρεάσει ακραία την επαγγελματική τους δραστηριότητα στερώντας τους από τα εισοδήματα τους; Αυτοί οι γονείς με ρωτούν, πως θα μπορέσω να πληρώνω ένα ποσό διατροφής που διαμορφώθηκε υπό άλλες οικονομικές συνθήκες;


 Από τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 του Α.Κ. προκύπτει, ότι οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωσή τους, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους. Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του. Η κατά τα άνω υποχρέωση των γονέων προς διατροφή του τέκνου τους, βαρύνει και τους δύο γονείς σύμφωνα με το άρθρο 1489 εδ. 2 ΑΚ, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Τα προσδιοριστικά στοιχεία της διατροφής των ανήλικων παιδιών επηρεάζονται μεταξύ άλλων και από την προσωπική - επαγγελματική εργασία του υπόχρεου πατέρα.
Κατά το άρθρο 1494 ΑΚ, αν αφότου εκδόθηκε η απόφαση, που προσδιορίζει τη διατροφή, μεταβλήθηκαν οι όροι της διατροφής, το δικαστήριο μπορεί να μεταρρυθμίσει την απόφαση του. Εξάλλου, κατά το άρθρο 334 παρ. 1 ΚΠολΔ., κάθε διάδικος έχει δικαίωμα να ζητήσει να μεταρρυθμιστεί τελεσίδικη ή ανέκκλητη απόφαση που καταδικάζει σε καταβολή περιοδικών παροχών, οι οποίες οφείλονται κατά το νόμο από οποιαδήποτε αιτία και γίνονται απαιτητές στο μέλλον, αν μεσολάβησε ουσιαστική μεταβολή των συνθηκών επάνω στις οποίες βασίστηκε η απαγγελία της καταδίκης. Τέλος, κατά την παράγραφο 3 του ως άνω άρθρου 334 ΚΠοΛΔ, η μεταβολή των συνθηκών λαμβάνεται υπόψη αν έγινε σε χρόνο στον οποίο αυτός που ζητά την μεταρρύθμιση της απόφασης, δεν μπορούσε να προβάλει την μεταβολή αυτή στην αρχική δίκη.
Από τα παραπάνω άρθρα του νόμου, προκύπτει ότι :
 Η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο πατέρα από την υποχρέωση καταβολής της διατροφής ανηλίκου τέκνου , όμως του  παρέχει το δικαίωμα  να ζητήσει μείωση της διατροφής ως εξής:
1.Εάν εκκρεμεί αγωγή διατροφής σε βάρος του πατέρα, η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, τότε αυτός μπορεί να προβάλλει την μεταβολή των συνθηκών με τις προτάσεις που θα συντάξει ο/η πληρεξούσιος/α δικηγόρος του, στις οποίες θα περιλαμβάνεται σχετική ένσταση για . Αν ο πατέρας παραλείψει να προτείνει εγκαίρως την μεταβολή των όρων, αυτή καλύπτεται από τη δικαστική απόφαση.
2.Εάν η μεταβολή των συνθηκών επήλθε μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, τότε ο υπόχρεος πατέρας θα πρέπει να επικαλεστεί τη μεταβολή των συνθηκών με την άσκηση εφέσεως ενώπιον του Εφετείου κατά της οριστικής απόφασης του Πρωτοβαθμίου δικαστηρίου.
3. Αν έχει ασκηθεί έφεση, χρόνος κατά τον οποίο λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των συνθηκών είναι και ο χρόνος της τελευταίας συζητήσεως στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, μέχρις ότου μπορούν προταθεί ο σχετικός ισχυρισμός.
Μόνο αν η μεταβολή των συνθηκών επήλθε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν δυνατή η προβολή της στην αρχική δίκη,δηλαδή μετά την τελευταία συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ή επήλθε μετά την προθεσμία ασκήσεως της εφέσεως, είναι δυνατόν να ζητηθεί με αγωγή η μεταρρύθμιση της αποφάσεως που επιδίκασε διατροφή λόγω μεταβολής των συνθηκών .
4. Εάν έχει εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με την οποία καταβάλλεται ορισμένο ποσό διατροφής ανηλίκου τέκνου και η μεταβολή των συνθηκών επήλθε μετά την έκδοση της απόφασης, μπορεί να ζητηθεί με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία κατατίθεται στο αρμόδιο δικαστήριο η μεταρρύθμιση της ήδη εκδοθείσας απόφασης λόγω των νέων πραγματικών περιστατικών που επήλθαν μετά την έκδοση της προκειμένου να μην συσσωρεύονται χρέη από τη μη καταβληθείσα διαφορά διατροφής.

Οι παραπάνω περιπτώσεις διαφέρουν εντελώς από εκείνη κατά την οποία ο πατέρας με σκοπό ματαίωσης , ολικά ή μερικά, της υποχρεώσεώς του για την καταβολή διατροφής ανηλίκου τέκνου αποφεύγει να εργασθεί από αδιαφορία για την υποχρέωση του αυτή, δρα εναντίον της καλής πίστεως και αποφεύγει να αποκτήσει εισόδημα, οπότε για την έκδοση της απόφασης το εισόδημα του προσδιορίζεται από το δικαστή κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και συνυπολογίζεται για τον υπολογισμό της διατροφής.
Συμβουλευτείτε μας για τα θέματα διατροφής ανηλίκου τέκνου.









Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης πο...

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζε...

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγ...