Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο και Οικογενειακά Θέματα- Επιμέλεια παιδιών - Διατροφή -Επικοινωνία -Οικονομικά



Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται, δεν έχει σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο του χωρισμού. Το διαζύγιο σπάνια αποτελεί απόφαση και των δύο συζύγων. Όμως ο γάμος και κυρίως η απόκτηση παιδιών δημιουργεί υποχρεώσεις υπό το βάρος των οποίων οι σχέσεις διέρχονται κρίση, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι το διαζύγιο. Στην περίπτωση αυτή δικαιώματα και υποχρεώσεις πρέπει να ρυθμιστούν από τους ίδιους τους συζύγους ή σε περίπτωση που αυτοί έχουν έντονες διαφωνίες ή ακραία αντιπαλότητα, θα πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο. Το διαζύγιο σπάνια αποτελεί απόφαση και των δύο συζύγων.
Επομένως όταν ένα ζευγάρι θέλει να χωρίσει, μπορεί να επιλέξει τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, η οποία προϋποθέτει την υπογραφή γραπτής συμφωνίας των συζύγων με την οποία αυτοί θα ρυθμίζουν, πότε θα μετοικήσει ο ένας σύζυγος σε άλλη κατοικία, σε ποιον θα ανατεθεί η επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους, πως θα ρυθμιστεί το δικαίωμα της επικοινωνίας με εκείνο τον γονέα που δεν κατοικεί πλέον στην οικογενειακή στέγη και βεβαίως το ποσό της διατροφής που πρέπει να καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλο για τη διατροφή του ή/και για τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων τους. Βεβαίως, όπως έχει δείξει η εμπειρία μου, με τη συμφωνία αυτή πρέπει να επιλύονται και όλα τα εκκρεμή θέματα οικονομικά και περιουσιακά, ώστε ο κάθε σύζυγος μετά το διαζύγιο να είναι ελεύθερος να προχωρήσει ανενόχλητος τη ζωή του.
Ένα ζευγάρι που χωρίζει έχει δύο επιλογές .

Υπάρχει εσφαλμένα η εντύπωση ότι ένα ζευγάρι που δεν τα βρίσκει στο γάμο του δεν μπορεί να τα βρει ούτε στο διαζύγιο του. Όμως αυτό δεν είναι αληθινό. Γι αυτό ένας έμπειρος δικηγόρος πρέπει να σας συμβουλεύσει με ποια βήματα θα οδηγήσετε τις καταστάσεις σε ένα συναινετικό διαζύγιο. Μια πραγματικά χρήσιμη διαδικασία, αυτή της διαμεσολάβησης μπορεί να οδηγήσει ένα ζευγάρι που δεν διαφωνεί ακραία σε μια κοινά αποδεκτή και με οφέλη και για τις δύο πλευρές συμφωνία που θα αποτελέσει στην πράξη και τη συμφωνία του για το συναινετικό διαζύγιο. Η διαμεσολάβηση δεν είναι μύθος είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα, της οποίας τα θετικά αποτελέσματα απολαμβάνουν όσα ζευγάρια την επέλεξαν. Με βάση το Ν.4640/2019 οι σύζυγοι που χωρίζουν είναι υποχρεωμένοι πριν προσφύγουν στο δικαστήριο είτε και αφού καταθέσουν μια αγωγή στο δικαστήριο να συμμετάσχουν σε μια αρχική υποχρεωτική συνεδρία διαμεσολάβησης και να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν τη διαδικασία της εκούσιας διαμεσολάβησης η οποία μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία άμεσα εφαρμόσιμη και εκτελεστή ή αν θα επιλέξουν να συνεχίσουν τον δρόμο της αντιδικίας και της δικαστικής διαδικασίας. Για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία το ζευγάρι ή και ο ένας από αυτούς είναι καλό να αναζητήσει πριν από κάθε κίνηση υπεύθυνη ενημέρωση από ένα δικηγόρο εξειδικευμένο στο οικογενειακό δίκαιο ώστε έγκαιρα να ενημερωθεί και για τη διαμεσολάβηση και πως θα κάνει τα κατάλληλα βήματα ώστε να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση τους αλλά να οδηγηθούν στη διαμεσολάβηση και το συναινετικό διαζύγιο.
Εάν πάλι οι συγκρούσεις του ζευγαριού είναι ακραίες ή υπάρχει ενδοοικογενειακή βία και το ζευγάρι δεν συμφωνεί στην επίλυση των θεμάτων της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών, στο ποσό της διατροφής τους και στη ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας τότε ενδείκνυται η επιλογή της του δικαστηρίου και της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων για την επείγουσα ρύθμιση της κατάστασης που αφορά τη μετοίκηση, την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών, τη διατροφή τους και την επικοινωνία με την έκδοση προσωρινής διαταγής και απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και εν συνεχεία ή και παράλληλα η άσκηση της αγωγής διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου.
Επομένως μην διαχειρίζεστε μόνη σας και ερασιτεχνικά ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το διαζύγιο σας και συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο εξειδικευμένο στο οικογενειακό δίκαιο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι