Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνεπιμέλεια και οι προβλέψεις του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου


Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου βρίσκεται ήδη προ των πυλών με την επεξεργασία νομοσχεδίου που θα επιφέρει καίριες αλλαγές τον τρόπο ασκήσεως του δικαιώματος της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού μετά το χωρισμό και το διαζύγιο. Οι προθέσεις του νομοθέτη είναι αφενός να εναρμονίσει το οικογενειακό δίκαιο με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού δικαίου και αφετέρου να εξασφαλίσει την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού των χωρισμένων γονέων και να βελτιώσει τη ζωή του παιδιού αλλά και των γονέων.

Δυστυχώς η πολυετής εμπειρία της αντιδικίας των ζευγαριών ενώπιον των δικαστηρίων έχει αποδείξει ότι υπάρχουν γονείς, τόσο μητέρες όσο και πατέρες, που κατάφωρα καταστρατηγούν το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του άλλου γονέα αλλά και του ίδιου του παιδιού .



Σκοπός του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου είναι 1) να εξασφαλίσει χρόνο ελάχιστης επικοινωνίας με τον γονέα με τον οποίον δεν διαμένει το ανήλικο παιδί, θέτοντας ελάχιστα και μέγιστα χρονικά κριτήρια.’Έτσι ο χρόνος επικοινωνίας με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού χρόνου του παιδιού με τους γονείς του και κατά ανώτατο όριο το 50% του συνολικού χρόνου.

2) μία δεύτερη σημαντική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου που έχει ήδη εισαχθεί με την τροποποίηση του άρθρου ΑΚ 1519 είναι η παρεμπόδιση της καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος καθορισμού του τόπου της διαμονής του παιδιού από τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, με τη μονομερή μετακίνηση του παιδιού σε άλλο τόπο ο οποίος επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα. Προς αποφυγή της ματαίωσης με τον τρόπο αυτό του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα η μετακίνηση αυτή προϋποθέτει, προκειμένου να είναι νόμιμη, τη σύμφωνη γνώμη και του άλλου γονέα και σε περίπτωση διαφωνίας τους, την προηγούμενη έκδοση δικαστικής απόφασης.

3) μία τρίτη σημαντική αλλαγή που βρίσκεται προ των πυλών είναι η σύμπραξη και των δύο γονέων στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού, όπως παραδείγματος χάριν η συναπόφαση για σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα.

4) επίσης ένα σημαντικό θέμα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το νέο νομοσχέδιο είναι εκείνο της αποξενωτικής συμπεριφοράς του ενός γονέα ο οποίος προσπαθεί να στερήσει το παιδί από την παρουσία του άλλου γονέα στερώντας το γονέα όσο και το ίδιο το παιδί από μια υγιή σχέση γονέα- παιδιού .

Η Συνεπιμέλεια όπως ήδη διαπιστώνεται και στις δικαστικές αποφάσεις προϋποθέτει καλή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των γονέων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ευεργετικά και προς το συμφέρον του παιδιού.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνει ένα ακόμη θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των γονέων αυξάνοντας δυστυχώς τη σύγκρουση μεταξύ των γονέων με τελικό αποδέκτη των συνεπειών της σύγκρουσης το ίδιο το παιδί.

Η παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού μετά το διαζύγιο είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη και εξαιρετικά ευεργετική για την ψυχική υγειά του ίδιου του παιδιού. Όμως προϋποθέτει ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να επιχειρήσουν να επιλύσουν συνολικά τις διαφορές τους, οικονομικές, συναισθηματικές,πρακτικές, προκειμένου να είναι σε θέση από κοινού να διαμορφώσουν ένα γονεϊκό πλάνο καθημερινότητας απόλυτα συμβατό με τις ανάγκες τους καθώς και με τις ανάγκες του παιδιού τους.

Ο διαμεσολαβητής είναι το πρόσωπο κλειδί, για τη γεφύρωση των διαφωνιών των συζύγων και την επίλυση των συγκρούσεων τους . Μόνο η προσφυγή στη διαμεσολάβηση είναι η ορθή λύση ώστε η συνεπιμέλεια να μετουσιωθεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των γονέων μετά το διαζύγιο και σε ένα λειτουργικό κοινά διαμορφωμένο γονεϊκό πλάνο, που θα ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της κάθε οικογένειας, θα αποτελέσει ένα οδηγό καλής συνεργασίας των γονέων, ο οποίος θα αποβεί αναμφισβήτητα προς το πραγματικό συμφέρον του παιδιού.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι