Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Ότι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το διαζύγιο.

 


Νέο Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.Όσα  πρέπει να γνωρίζουν οι  γονείς στο διαζύγιο. 

1.Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου ;

Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα του

οικογενειακού δικαίου.

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο νόμου ;

Βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης πριν την ψήφιση του.

3.Ποιος είναι ο σκοπός που επιδιώκει να εξυπηρετήσει;

Αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού με την ενεργό παρουσία και των δύο γονέων κατά την ανατροφή και την ευθύνη τους απέναντι στο παιδί.


4. Ποιο είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου;

Είναι η αναμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των γονέων αναφορικά με το ανήλικο παιδί τους, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο, τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή την ακύρωση του γάμου

5. Από πότε προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο;

Εφόσον ψηφισθεί από την 30.06.2021, εκτός από κάποιες διατάξεις που αφορούν την επιμόρφωση των δικαστών, οι οποίες θα ισχύσουν από τη δημοσίευση του.

6.Θα επηρεάσει συμφωνίες ή τις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του;

Θα επηρεάσει και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεις εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την 30.06.2021 αμετάκλητη απόφαση δηλαδή απόφαση που να μην μπορεί πλέον να προσβληθεί με κανένα ένδικο μέσο.

Οι συμφωνίες που έχουν καταρτιστεί μέχρι την 30.06.2021 ισχύουν εφόσον ένας εκ των γονέων δεν προσφύγει ενώπιον του δικαστηρίου εντός προθεσμίας δύο ( 2) ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

7. Τι αλλάζει στο συναινετικό διαζύγιο ;

Για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου απαιτείται α) συμφωνία για τη λύση του γάμου τους και εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά β) συμφωνία με την οποία να ορίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας,η ρύθμιση της επιμέλειας,ο τόπος διαμονής του παιδιού,ο γονέας με τον οποίο θα διαμένουν τα ανήλικα παιδιά και η διατροφή των ανήλικων παιδιών γ) και υπογραφή πράξεως ενώπιον συμβολαιογράφου με την υποχρεωτική παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων .

8. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτή η συμφωνία ;

Με κοινή ψηφιακή δήλωση δηλαδή θα επικυρωθεί ψηφιακά η συμφωνία ή με γραπτή συμφωνία με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής

9. Μπορούμε να κάνουν οι διάδικοι σύζυγοι μόνοι τους τη συμφωνία αυτή ;

Σε καμία περίπτωση. Απαιτείται η σύμπραξη δικηγόρων,ενός για κάθε σύζυγο, οι οποίοι θα διαμορφώσουν και θα διατυπώσουν το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή είναι πολυπλοκότερη της συμφωνίας που μέχρι τώρα απαιτείτο για το συναινετικό διαζύγιο και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και γνώση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γονέων .

10. Πρέπει να είμαι παρών/ούσα κατά τη σύναψη της λύσεως του γάμου ενώπιον του συμβολαιογράφου;

Όχι οι σύζυγοι μπορούν να υπογράψουν πληρεξούσιο με το οποίο να χορηγούν την πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους τους να υπογράφουν την συμφωνία και την πράξη λύσεως του γάμου, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, το οποίο ισχύει για ένα (1) μήνα.

11.Τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν συμφωνούν ως προς τα παραπάνω θέματα ;

α. θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης

β. Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο με κριτήριο το συμφέρον του παιδιού.

12.Πως οφείλει να εξειδικεύσει ο δικαστής το συμφέρον του παιδιού;

Ο δικαστής δεσμεύεται από δύο κατευθυντήριες γραμμές κατά την εξειδίκευση της έννοιας του συμφέροντος του παιδιού. Με την απόφαση πρέπει να εξασφαλίζεται

αφενός α) η ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και τη φροντίδα του παιδιού και αφετέρου β) πρέπει να αποτρέπεται η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού και με τους δύο γονείς του .

13. Με ποια κριτήρια πρέπει να αποφασίσει ο δικαστής;

Τα κριτήρια πλέον αναφέρονται στον ίδιο το νόμο και είναι

α) η ικανότητα και η πρόθεση του ενός γονέα να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου γονέα

β) η συμπεριφορά του γονέα ως προς τη συμμόρφωση του στις δικαστικές αποφάσεις, τις εισαγγελικές διατάξεις και τις προηγούμενες συμφωνίες

γ) ο σεβασμός της ισότητας των γονέων

δ) η αποφυγή διακρίσεων με κριτήρια το φύλλο,το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή,τη γλώσσα,τη θρησκεία,τις πεποιθήσεις, την ιθαγένεια,την εθνική ή κοινωνική προέλευση, την περιουσία

Επίσης, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του παιδιού ανάλογα με την ωριμότητα και την ηλικία του, εφόσον όμως αυτή κριθεί από το δικαστήριο η γνώμη αυτή δεν είναι προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής εκ μέρους των γονέων.

14. Ποιος ασκεί τη γονική μέριμνα σε περίπτωση διάσπασης της συμβίωσης ή διαζυγίου ;

Οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα.

Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί μπορεί χωρίς τη σύμπραξη του άλλου γονέα να ενεργήσει μόνο τις συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού ή για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

15.Μπορούν οι γονείς να αποφασίσουν διαφορετική ρύθμιση από εκείνη που προβλέπει ο νόμος;

Οι γονείς μπορούν με έγγραφη συμφωνία τους, η οποία πρέπει να έχει βέβαια χρονολογία, να ρυθμίσουν διαφορετικά το θέμα της κατανομής της επιμέλειας αναθέτοντας αυτήν στον ένα από αυτούς,καθορίζοντας τον τόπο κατοικίας του παιδιού, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει το παιδί καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας με τον άλλο γονέα.

Επίσης οι γονείς μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο εάν διαφωνούν, ή δεν μπορεί να λειτουργήσει η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία είναι αντίθετη προς το συμφέρον του παιδιού .

16. Ποιο μπορεί να είναι το περιεχόμενο της απόφασης ;

Να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας εξειδικεύοντας και τον τρόπο άσκησης δηλαδή εάν αυτή θα είναι με λειτουργική κατανομή(δηλαδή κατανομή των τομέων της επιμέλειας ή με χρονική κατανομή

ή να την αναθέσει στον ένα γονέα ή σε τρίτο

Να διατάξει πραγματογνωμοσύνη

Να διατάξει διαμεσολάβηση ή επανάληψη διαμεσολάβησης που έχει διακοπεί ορίζοντας διαμεσολαβητή

Στην απόφαση του πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τους δεσμούς με τους γονείς και τους αδελφούς του καθώς και τις τυχόν συμφωνίες των γονέων

17. Τι προβλέπεται για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου;

Η γονική μέριμνα ασκείται από τη μητέρα με εξαίρεση τα παιδιά που αναγνωρίστηκαν εκούσια ή δικαστικά,όπου πλέον η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού με τον πατέρα. Αν όμως ο πατέρας αντιδίκησε στη δίκη αναγνώρισης που ξεκίνησε η μητέρα δεν ασκεί τη γονική μέριμνα μαζί με τη μητέρα ούτε την αναπληρώνει εκτός εάν υπάρχει νεότερη συμφωνία.

18. Τι αλλάζει στο άρθρο της επιμέλειας ;

Προβλέπεται πλέον υποχρέωση του κάθε γονέα να διαφυλάσσει και να ενισχύει τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα, τα αδέλφια του και την οικογένεια του άλλου γονέα.

19. Ποιος γονέας αποφασίζει για τα θέματα της ονοματοδοσίας, του θρησκεύματος, και τα  σημαντικά ζητήματα υγείας του παιδιού και  εκπαίδευσης του παιδιού ;

Οι γονείς για αυτά τα θέματα αποφασίζουν από κοινού.

20.Μπορεί ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια να αλλάξει τόπο διαμονής του παιδιού ;

Όχι όταν αυτή η μεταβολή επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα. Χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία των γονέων ή έκδοση δικαστικής απόφασης.

21. Πως ρυθμίζεται πλέον το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το ανήλικο παιδί ;

Το δικαίωμα επικοινωνίας συνιστά πλέον και υποχρέωση ,περιλαμβάνει την επαφή του γονέα με το παιδί αλλά και τη διανυκτέρευση στην οικία του και τεκμαίρεται στο 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας εκτός εάν ο γονέας ζητά λιγότερο χρόνο, ή πρέπει να καθοριστεί λιγότερος χρόνος λόγω των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού ή περισσότερος χρόνος  και πάντως με σεβασμό στην καθημερινότητα του παιδιού.

22.Πότε μπορεί να αποκλειστεί το δικαίωμα επικοινωνίας με τον άλλο γονέα;

Μόνο σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας του παιδιού ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής του παιδιού αυτού, εφόσον όμως έχει εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική δικαστική απόφαση.

23.Ο σεβασμός της επικοινωνίας του άλλου γονέα συνιστά πλέον και υποχρέωση του ;

Ο ένας γονέας έχει υποχρέωση να μην εμποδίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονέα ή με τρίτους συγγενείς ή μη συγγενείς όπως πρόσωπα με τα οποία συμβιώνει ο γονέας.

24. Ποιες περιπτώσεις θεωρούνται ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας ;

α) Η μη τήρηση των αποφάσεων και των συμφωνιών που αφορούν τη γονική μέριμνα

β) η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του παιδιού με τον άλλο γονέα και την οικογένεια του

γ) η μη τήρηση των αποφάσεων που αφορούν την επικοινωνία

δ) η κακή άσκηση ή η παράλειψη άσκησης της επικοινωνίας

ε) η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή του ανήλικου παιδιού 

ζ) η αμετάκλητη απόφαση του γονέα για ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής του παιδιού.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι