Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας

 

Διαμεσολάβηση & Νέο Οικογενειακό Δίκαιο 

Η διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, εταίρος της  ΔΙΑΛΟΓΟΣ, Παναγιώτα Λουκάκου, είχε την εξαιρετική χαρά και τιμή να συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας  στη 2η Ενότητα με κεντρικό θέμα   το ρόλο της διαμεσολάβησης  στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου περιγράφοντας το ρόλο του Οικογενειακού Διαμεσολαβητή στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού.  Ειδικότερα:

3ο Διεθνές Συνέδριο Διαµεσολάβησης & Διαιτησίας

Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας με θέμα «Ικανότητα προσαρµογής στις σύγχρονες προκλήσεις», που διοργάνωσαν η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας [ΕΟΔΙΔ], σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 19 & την Πέμπτη 20 Μαΐου. Θεσμικοί υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν ο ΟΠΕΜΕΔ, ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 280 συμμετέχοντες, δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι, διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές και διαιτητές. Η 1η ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη διαμεσολάβηση και στις εξελίξεις που αφορούν στην εφαρμογή και εμπέδωση του θεσμού στην  Ελλάδα αλλά και τις τάσεις, όπως διαγράφονται στο διεθνές περιβάλλον. Διακεκριμένοι διαμεσολαβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέφεραν τον παλμό των διεθνών εξελίξεων στον χώρο της διαμεσολάβησης με επίκεντρο την ικανότητα προσαρμογής αυτής στις συνεχείς προκλήσεις. Αντίστοιχα, η 2η ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη διαιτησία. Κατά τη διάρκεια αυτής είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ομιλούν και να συνομιλούν για την ικανότητα προσαρμογής της διεθνούς διαιτησίας στις σύγχρονες προκλήσεις, προσεγγίζοντας το θέμα πολυεπίπεδα: από πλευράς θεσμικών φορέων και κανονισμών, νομοθεσίας, νομολογίας και από πλευράς διαιτητών και δικηγόρων.

Ειδικότερα, τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος. Στο πλαίσιο της 1ης ενότητας, τον λόγο έλαβαν οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές: η Καθ. Νadja Alexander, International Conflict Resolution Specialist και  ο διεθνούς εμβέλειας Διαμεσολαβητής Bill Marsh, οι οποίοι ανέδειξαν τις εξελίξεις της διαμεσολάβησης σε διεθνές επίπεδο, υπό τον συντονισμό του δικηγόρου και διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή του CIArb και του Υπ.  Δικαιοσύνης και μέλους του ICC Institute of World Business Law Χάρη Μεϊδάνη, Διαχειριστή της Δικ. Εταιρείας Μεϊδάνης-Σερεμετάκης & Συνεργάτες.

Η 2η Ενότητα, με συντονίστρια τη Δήμητρα Γαβριήλ, Δικηγόρο, LL.M, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Επανορθωτικών Πρακτικών είχε ως κεντρικό θέμα τον ρόλο της διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Ως Keynote speaker τον λόγο έλαβε ο Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας ΑΠ ε.τ., Πρόεδρος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου και, Πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, ο οποίος ανέδειξε αφενός τις πτυχές της στοχευμένης προσπάθειας νομοθετικής αναμόρφωσης των σχετικών διατάξεων αφετέρου τη διαδικασία επεξεργασίας και τα χαρακτηριστικά των τελικών επιλογών του νομοθέτη. Για τον ρόλο του οικογενειακού διαμεσολαβητή μίλησε στη συνέχεια ο Σπύρος Λειβαδόπουλος, Δικηγόρος/Διαμεσολαβητής/Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών, ενώ ειδικότερα για τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού μίλησε η Παναγιώτα Λουκάκου, Δικηγόρος/Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια /Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών. Για τη διαμεσολάβηση ως μονόδρομο για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μίλησε η Εύη Σταυρουλάκη, Δικηγόρος/Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια / Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών........."



 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι