Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

 

Το πλαίσιο  για την άσκηση της επιμέλειας άλλαξε από την 16.09.2021 με τον  Ν.4800/2021. Μέχρι την ισχύ του νέου νόμου αποτελούσε κανόνα τόσο στα συναινετικά διαζύγια όσο και στις δικαστικές αποφάσεις η ανάθεση της  αποκλειστικής επιμέλειας, κατά κανόνα στη μητέρα. Η επιλογή της συνεπιμέλειας αποτελεί  πλέον δικαίωμα του πατέρα  που μπορεί να ασκηθεί τόσο στις νέες υποθέσεις όσο και στις ήδη  εκκρεμείς υποθέσεις επιμέλειας για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη   δικαστική απόφαση  μέχρι την  16.09.2021, αλλά  και στις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες συναινετικού διαζυγίου εφόσον  ο πατέρας  υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 2 ετών, ήτοι έως την 15.09.2023.

Ανάλογα με το αίτημα του πατέρα στο δικόγραφο της  αίτησης ασφαλιστικών μέτρων  ή της κυρίως αγωγής  αλλά και την κρίση του δικαστηρίου,  η επιμέλεια μπορεί να λάβει  τις εξής μορφές:

                                                                   


1.ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ .

Η επιμέλεια μπορεί να κατανέμεται  χρονικά μεταξύ της μητέρας και του πατέρα  εναλλάξ με τη μορφή της εναλλασσόμενης κατοικίας κατά τρόπο ώστε κάθε γονέας θα ασκεί κατά το χρόνο  που διαμένει με το παιδί  μόνος του την επιμέλεια. Τα χρονικά διαστήματα που κάθε γονέας θα ασκεί μόνος του την επιμέλεια μπορεί να είναι συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας ή ο ένας τους μονούς μήνες και ο άλλος τους ζυγούς μήνες, ή εναλλάξ κάθε δεκαπέντε ημέρες  κλπ. Αυτή η κατανομή της επιμέλειας  μεταξύ των γονέων εξασφαλίζει τη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών  και θεωρείται ότι  συμβάλλει στην αποκατάσταση κλίματος γαλήνης και ηρεμίας  το οποίο χρειάζεται για την ολοκλήρωση  της προσωπικότητας του παιδιού. Είναι ιδανική όταν  ο ένας γονέας απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή πρόκειται για  διαζύγιο προσώπων με διαφορετική εθνικότητα και χώρα κατοικίας. Όμως για τα σημαντικά θέματα επιμέλειας όπως α) η ονοματοδοσία του παιδιού β) το θρήσκευμα γ) ζητήματα υγείας εκτός από τα επείγοντα και δ) ζητήματα εκπαίδευσης πέρα από τα τρέχοντα αποφασίζουν πάντα και οι δύο γονείς.  2.ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Στην επιλογή αυτής της μορφής  συνεπιμέλειας, η επιμέλεια και συνολικά η γονική μέριμνα ασκείται και από τους δύο γονείς και εναλλάσσεται μόνο η διαμονή του ανήλικου παιδιού   ισόχρονα ή μη  και κάθε γονέας μπορεί να ασκεί μόνος του μόνο τις πράξεις που αφορούν την καθημερινή φροντίδα του παιδιού.

3.ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ - ΟΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ

Η επιμέλεια ασκείται από κοινού τόσο από την μητέρα όσο και από τον πατέρα αλλά προσδιορίζεται είτε με συμφωνία των γονέων ή με τη δικαστική απόφαση ως τόπος κατοικίας του παιδιού αυτός του ενός γονέα συνήθως της μητέρας. Επιλέγεται σε περιπτώσεις  που η εκ νέου αλλαγή περιβάλλοντος θα επιβαρύνει συναισθηματικά το ανήλικο παιδί, όταν οι τόποι κατοικίας των γονέων απέχουν πολύ μεταξύ τους και τα παιδιά έχουν το κέντρο των κοινωνικών και συναισθηματικών τους επαφών στον τόπο κατοικίας του ενός γονέα .

4.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά στον ένα γονέα  κρίνεται αναγκαία όταν αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του παιδιού όπως στις περιπτώσεις:

Α) αδυναμίας του γονέα να φροντίσει ορθά το παιδί λόγω ασθένειας

Β) ασθένειας του παιδιού και σύνδεση  με τον φροντιστή γονέα

Γ)  κακοποιητικής συμπεριφοράς του πατέρα  ή  ακραίας αντιπαλότητας των γονέων

Δ) επιλογής του παιδιού  κατά την  κατ’ ιδίαν επικοινωνία του δικαστή .

Ε)μικρής ηλικίας του παιδιού

Στην περίπτωση που η επιμέλεια ανατεθεί αποκλειστικά στη μητέρα, ο πατέρας έχει πάντοτε το δικαίωμα να διεκδικήσει  μια ευρεία ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας του με το παιδί η οποία πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού χρόνου του παιδιού με τους γονείς του.

Μη διστάζετε πλέον να ασκήσετε τα δικαιώματα σας ως πατέρας. Επισκεφθείτε ένα δικηγόρο με εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο και ενημερωθείτε για τις απαραίτητες κινήσεις!

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι