Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως μπορώ να βγάλω διαζύγιο συναινετικά οικονομικά και πολιτισμένα

 

Η απόφαση   να τερματίσεις ένα γάμο που δεν σε γεμίζει πια  συνεπάγεται  αλλαγές  στη ζωή σου. Δεν είναι μόνο δύσκολη η απόφαση αλλά και η  ίδια η διαδικασία του διαζυγίου η οποία  μπορεί να γίνει ακόμη δυσκολότερη εάν δεν εμπιστευτείς  τον κατάλληλο  δικηγόρο με  πραγματική γνώση όχι μόνο στα νομικά θέματα  αλλά και τη διαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων και προσωπικοτήτων. Η έκδοση διαζυγίου απαιτεί ειδικούς  χειρισμούς  εκ μέρους του δικηγόρου για να τελειώσεις την υπόθεση του διαζυγίου γρήγορα και οικονομικά χωρίς να φθαρεί η ψυχική σου υγεία και κυρίως η αξιοπρέπεια σου. Γιατί μπορεί εσύ να είσαι έτοιμος/η για ένα συναινετικό διαζύγιο και να θέλεις να  τελειώσεις γρήγορα από μια δυσάρεστη κατάσταση αλλά μπορεί να μην συμβαίνει το ίδιο με τον ή την σύζυγο σου ο /η οποίος/α να θέλει να σε ταλαιπωρήσει, να σε καθυστερήσει ακόμη και να ματαιώσει την απόφαση σου αυτή και τη λύση του γάμου σας. Τι πρέπει να κάνεις για να εξασφαλίσεις ένα πολιτισμένο, ειρηνικό διαζύγιο σύντομα και οικονομικά ;

1.Να διαλέξεις απαραίτητα ένα/μία  εξειδικευμένο/νη δικηγόρο διαζυγίου που να  έχει μεγάλη εμπειρία και  να γνωρίζει  ποιες   νομικές  κινήσεις  θα σε συμβουλεύσει   να κάνεις  ώστε να οδηγηθείς σε ασφαλές αποτέλεσμα.

2.Στην πρώτη συνάντηση με το/τη δικηγόρο σου να έχεις μαζί σου μια ληξιαρχική πράξη γάμου και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Κυρίως όμως να έχεις φτιάξει ένα ιστορικό, μια γραπτή περιγραφή της   έγγαμης ζωής σου και των προβλημάτων  σου μέσα στο γάμο. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τη σκέψη σου και να  περιγράψεις σωστά  το πρόβλημα  στο ραντεβού με το δικηγόρο.

3. Το ραντεβού με το/τη δικηγόρο σου είναι προσωπική σου υπόθεση και δεν πρέπει να το ανακοινώσεις στην άλλη πλευρά.

4. Ο/Η δικηγόρος σου θα λάβει αναλυτικό ιστορικό της υπόθεσης σου και θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το σωστό είδος διαζυγίου καθώς αυτό εξαρτάται από το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις. Πρέπει να ξέρεις ότι   ένα  συναινετικό διαζύγιο δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες του δικηγόρου ώστε να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία και να εξασφαλιστεί η συναίνεση και της άλλης πλευράς.Μετά όλα είναι ευκολότερα.

5. Είναι καλύτερα  ο δικηγόρος σου μαζί σου να έχει διαμορφώσει το σχέδιο της  συμφωνίας και μετά να την αποστείλει στη άλλη πλευρά. Αυτό θα βοηθήσει και εσένα που δεν έχεις εμπειρία να αντιληφθείς  τι πραγματικά  θέλεις  και θα σου δώσει πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

6.Όταν ολοκληρωθεί η γραπτή συμφωνία εκ μέρους των δικηγόρων για την επιμέλεια του/των παιδιών, για το δικαίωμα επικοινωνίας, τη διατροφή και όσα άλλα θέματα πρέπει να επιλυθούν, η συμφωνία  αυτή θα υπογραφεί από τους συζύγους με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους από το ΚΕΠ ή μέσω του gov.gr αλλά και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Μια συμφωνία είναι απείρως καλύτερη για την ψυχική υγεία των παιδιών.

7. Αφού περάσουν 10 ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να υπογραφεί και  η συμβολαιογραφική πράξη λύσεως του γάμου.

8.Μετά αν ο γάμος είναι πολιτικός θα ακολουθήσει η καταχώρηση στο ληξιαρχείο ενώ εάν είναι θρησκευτικός θα γίνει πρώτα  πνευματική λύση στη Μητρόπολη που τελέστηκε ο γάμος και κατόπιν καταχώρηση στο αρμόδιο Ληξιαρχείο .

Το διαζύγιο σου αποτελεί πλέον πραγματικότητα και μπορείς να σχεδιάσεις την επόμενη ημέρα στη ζωή σου ! Μπορείς να μας εμπιστευτείς αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση της ζωής σου γιατί εμείς ξέρουμε πως να τη χειριστούμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει τη συμφωνία για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης ή τη μονομε

Τα δικαιώματα του πατέρα στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα του πατέρα στο νέο οικογενειακό δίκαιο Ν.4800/2021 Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας έχει δικαιώματα σε σχέση με το ανήλικο παιδί του . Συγκεκριμένα : Με το νόμο 4800/2021 το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Σύμφωνα με το νέο νόμο το συμφέρον του παιδιού εξασφαλίζεται ιδίως με την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων,επομένως και του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και  μ ε την  αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, και προβλέπει ότι και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται παραπάνω. Τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να κρίνει το δικαστήριο είναι η ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, η συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και η συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγόρων τους οι οποίοι