Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογένεια & Διαζύγιο με παιδιά. Μπορώ να χωρίσω ποιοτικά

 Οικογένεια. Ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «οίκος» δηλαδή σπίτι και «γένος» δηλαδή ορίζεται ως η γενιά η οποία που διαμένει στο ίδιο σπίτι. Κυρίαρχο στοιχείο της οικογένειας είναι  ο σύνδεσμος των προσώπων μεταξύ τους με πολύ στενό συγγενικό δεσμό. Μπορεί να αποτελείται από παντρεμένα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά ή ζευγάρια που συμβιώνουν χωρίς γάμο με ή χωρίς παιδιά ή από μόνες μητέρες ή πατέρες με παιδιά. Τα ενδοοικογενειακά προβλήματα μπορεί να είναι η αιτία  τα μέλη της οικογένειας να μην μπορούν να συνοικούν πλέον  κάτω από την ίδια στέγη, όμως ο συγγενικός δεσμός που συνδέει τα μέλη της οικογένειας και συγκεκριμένα τους γονείς με τα παιδιά παραμένει για πάντα.

 Γιατί χρειαζόμαστε πάντα την οικογένεια ακόμη και όταν  αυτή πια δεν έχει το στοιχείο του κοινού σπιτιού. Η οικογένεια είναι σημαντική γιατί παρέχει αγάπη, υποστήριξη  και ένα πλαίσιο αξιών. Τα μέλη της οικογένειας διδάσκουν ο ένας τον άλλο και μοιράζονται τις εμπειρίες, τις χαρές και τις θλίψεις της ζωής. Ακόμη και όταν η οικογένεια αλλάζει μορφή και τα μέλη πατέρας- μητέρα  κατοικούν σε διαφορετικούς «οίκους»  πρέπει να δημιουργούν  ένα περιβάλλον για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού.

Δυστυχώς η εμπειρία μου ως δικηγόρου οικογενειακού δικαίου για περίπου 30 χρόνια, είναι ότι οι πικρίες και τα αρνητικά συναισθήματα της λύπης, της οδύνης, του θυμού, της οργής, της απογοήτευσης, της αβοηθησίας ή της απελπισίας που μπορεί να προκύψουν από το χωρισμό του ζευγαριού αντί να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάλυση και την επεξεργασία τους με σκοπό τη θεραπεία, όλο και περισσότεροι σύζυγοι τα μετουσιώνουν  σε καταστροφικό μίσος για τον άνθρωπο που κάποτε αγάπησαν και δημιούργησαν ζωή. 

Λειτουργώντας με ακραίο δικαιωματισμό  αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα, απαιτώντας από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και πρωτίστως από τους δικηγόρους τους, να τους καθοδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του παράνομου σκοπού. Τα μέσα που χρησιμοποιούν για να το επιτύχουν περιλαμβάνουν, ψευδής κατηγορίες για την ψυχική κατάσταση του άλλου, τη συμπεριφορά του απέναντι στο παιδί, αμφισβήτηση των γονεϊκών συναισθημάτων, ψευδείς κατηγορίες για κακοποίηση σωματική, ψυχική  ή σεξουαλική. Εκμεταλλευόμενοι αυτοί οι γονείς τη βραδύτητα λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης διακόπτουν  σταδιακά και στρατηγικά την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο αυτό δεν διαμένει  και αμαυρώνουν συστηματικά και συκοφαντικά την εικόνα του άλλου γονέα στα μάτια του παιδιού.

Η γονική αποξένωση είναι μορφή ενδοοικογενειακής βίας, μιας βίας  ύπουλης, ανεπαίσθητης η οποία μπορεί να  έχει σοβαρές συνέπειες  για τα δικαιώματα  επιμέλειας – επικοινωνίας του άλλου γονέα κυρίως όμως αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ίδιου του παιδιού όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 1989, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την έκφραση της γνώμης του παιδιού και τη συμμετοχή του σε αποφάσεις που το αφορούν. Μια γνώμης η οποία έχει σχηματιστεί αυθόρμητα και όχι χειραγωγούμενα από τον ένα γονέα εμφορούμενη από μίσος για τον άλλο γονέα. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί, να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τη σχέση του με τους γεννήτορες του γιατί αυτό είναι σύμφωνα με τις παιδοψυχιατρικές μελέτες απαραίτητο για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη, την ταυτότητα του ως ανθρώπου, τη δυνατότητα του να συνάπτει σχέσεις,τη σχέση του με το άλλο φύλλο. Και  όχι να  είναι ένα παιδί ουραγός του ενός γονέα, ένα παιδί  που αναπληρώνει τα απωθημένα  ενός προβληματικού γονέα.

Γι αυτό  επιλύστε τις διαφορές σας από το χωρισμό και το διαζύγιο με διαμεσολάβηση. Ζητείστε τη βοήθεια ενός  έμπειρου διαμεσολαβητή. Συζητείστε με τη βοήθεια του  όχι για να  νικήσετε ή να εκδικηθείτε αλλά για να βρείτε λύσεις στα προβλήματα σας. Αναγνωρίστε  και αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας, για να μετακινηθείτε μπροστά,  χρησιμοποιήστε τα ως μοχλό για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, διαμορφώστε μαζί   ένα ποιοτικό και  ελπιδοφόρο μέλλον για το παιδί σας!  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή λύση του συμφώνου συμβίωσης σας

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού που το ενώνει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξίσου απαιτητικός  με   το χωρισμό ενός ζευγαριού που συνδέεται με γάμο πολιτικό ή θρησκευτικό καθώς και το σύμφωνο   γεννά μια σειρά δικαιωμάτων που πρέπει αντίστοιχα να ρυθμιστούν .  Ο  Ν. 4356/2015 προβλέπει για όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ανεξάρτητα από το νόμο που τα διέπει   ενιαίες διατάξεις για τη   λύσης τους . Πως λοιπόν λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης σας ; α) με συμφωνία των μερών , που γίνεται   με συμβολαιογραφικό έγγραφο β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον   όμως έχει   προηγουμένως επιδοθεί   με δικαστικό επιμελητή   στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος πρόσκληση για συναινετική λύση και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση αυτή   και γ) αυτοδικαίως , αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών που είναι συμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης . Η λύση του συμφώνου συμβίωσης   ισχύει από την καταχώρηση της συμβολαιογραφικής πράξης πο...

Διαζύγιο και παιδί μέχρι 1 έτους

Όταν ένας  από τους γονείς  ή και οι δύο μαζί, αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν μαζί  και θέλουν  να χωρίσουν τα θέματα που πρέπει άμεσα  να ρυθμιστούν  είναι της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού, της ρύθμισης της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που αυτό δεν διαμένει -και ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας- καθώς και της διατροφής του ανήλικου παιδιού . Οι γονείς μπορούν πάντοτε να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είτε με οικογενειακή διαμεσολάβηση η οποία γίνεται με την συμμετοχή τους με το δικηγόρο τους και τη βοήθεια ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και  καταλήγει σε αναλυτική συμφωνία η οποία ενσωματώνεται σε πρακτικό διαμεσολάβησης. Όταν όμως οι γονείς  δεν συμφωνούν τότε πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο . ‘Όταν το παιδί είναι βρέφος  και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θεωρείται πιο συμφέρον γι αυτό να μην αποχωρίζε...

Εκδόθηκε η απόφαση του διαζυγίου μου. Λύθηκε ο γάμος μου ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες;

Η έκδοση αποφάσεως διαζυγίου  δεν συνεπάγεται και τη λύση του γάμου . Ανεξάρτητα από το είδος του διαζυγίου δηλαδή  κατ' αντιδικία ή λόγω διετούς διάστασης  αλλά και του είδους του γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού ,πρέπει να ακολουθήσει εάν συμφωνούν οι σύζυγοι παραίτηση από τα ένδικα μέσα ( από το δικαίωμα τους δηλαδή να ασκήσουν έφεση, αναίρεση κλπ κατά της αποφάσεως) ,οπότε και την ίδια στιγμή η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη ,είτε εάν δεν συμφωνούν πρέπει η απόφαση να επιδοθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή προκειμένου μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων μέσων,ήτοι μετά την πάροδο 7 μηνών η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα γίνεται στο γραφείο των ενδίκων μέσων (γραφ.208)  του Πρωτοδικείου Αθηνών που στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( Είσοδος από την οδό Δέγλερη)  εάν πρόκειται για διαζύγιο που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών,με την ταυτόχρονη παρουσία των συζύγων και των δικηγ...